Tweede Kamerlid Jorien Wuite (D66) kijkt terug op geslaagd èn effectief debuut

Den Haag – Tweede Kamerlid Jorien Wuite (D66) kan terugkijken op een geslaagd optreden tijdens de behandeling van de begroting voor Koninkrijksrelaties en het BES-fonds. Ze oogstte niet alleen lof met haar maiden speech, ze was ook nog eens effectief, want vandaag stemde een ruime Kamermeerderheid voor alle drie door haar ingediende moties.

Vooral de brede steun voor de verhoging van het minimumloon en de uitkeringen in Caribisch Nederland met 10% per 1 januari deed Wuite goed. Eerder dit jaar wees het kabinet haar pleidooi nog af en dreigden minimumloon en uitkeringen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba pas in 2023 te worden verhoogd. Al tijdens het debat tekende zich een meerderheid af voor de motie van de D66-politica waarop het kabinet bij monde van staatssecretaris Knops (BZK) het verzet staakte.

Dringend nodig

“De verhoging is dringend nodig. Op de eilanden leeft bijna de helft van de mensen onder het sociaal minimum. Het is een belangrijk signaal dat de mensen op de eilanden niet worden vergeten en dat de belofte van elf jaar geleden wordt nagekomen. Met het verhogen van het minimumloon en de uitkeringen zetten we een goede eerste stap in het bestrijden van de armoede op Saba, Sint Eustatius en Bonaire”, aldus Wuite.

Ze vraagt ook aandacht voor de hoge kosten op de eilanden. Inwoners zijn een groot deel van hun inkomen kwijt aan de rekening voor gas, water en licht. Wuite: “Het is tijd dat we in het Caribisch deel van Nederland werk gaan maken van duurzame energie. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, op termijn zorgt het ook voor lagere kosten voor de mensen. Het mes snijdt aan twee kanten.” Het Kamerlid roept het kabinet op om snel met de financiering te komen voor de investering in duurzame energie op Saba, Sint Eustatius en Bonaire.

Samenwerken

Volgens Wuite vragen grote uitdagingen binnen het Koninkrijk om goede samenwerking. “D66 staat voor een Koninkrijk waarin we elkaar onderling versterken. Daarom wil ik dat Nederland intensiever gaat samenwerken met alle landen in ons Koninkrijk om klimaatverandering tegen te gaan. Maar ook andere uitdagingen vragen intensievere samenwerking, denk bijvoorbeeld aan het herstel van de democratie op Sint Eustatius.”

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.