Geen excuses voor slavernij eisen, maar Nederland vergiffenis schenken

Kralendijk – De Bonairiaanse leden van de nationale Dialooggroep Slavernijverleden vinden het constructiever Nederland te vergeven in plaats van excuses van de regering te eisen. Dat blijkt uit het verslag dat zij aan gezaghebber Edison Rijna hebben aangeboden. Eerder dit jaar adviseerde de door minister Ollongren (BZK) ingestelde nationale Dialooggroep de regering officieel excuses te maken voor de Nederlandse rol in de slavernij. De Bonairiaanse leden komen tot een andere conclusie: vergeven en gezamenlijk aan de toekomst werken.

De Dialooggroep Bonaire ziet graag dat er op het eiland een herdenkingsmonument komt: een muur waar de namen op komen te staan van de tot slaafgemaakten die in de periode 1643 tot 1863 vanuit Afrika naar Bonaire zijn gedeporteerd. Een ander voorstel is een campagne om de bevolking bewuster te maken van het verleden, onder meer door te verklaren wat de oorsprong van bepaalde achternamen is. Tenslotte pleit de groep ervoor in het onderwijs nadrukkelijker aandacht te schenken aan het slavernijverleden.

Na het advies in ontvangst te hebben genomen, heeft Ollongren de nationale Dialooggroep ontbonden. De uit Bonaire afkomstige leden (Ubaldo Anthony, Felix Cicilia, Steven Cicilia, Maximiliano Theodora met aan het hoofd  Arthur Sealy) hebben hun activiteiten voortgezet, resulterend in de genoemde voorstellen. Deze zijn ook ter kennis gebracht van de minister.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.