Sint Eustatius na publieke verontwaardiging alsnog voor verhoging minimumloon

Den Haag – De sociale partners op Sint Eustatius, verenigd in de Centraal Dialoog, zijn gezwicht voor de publieke verontwaardiging over het afwijzen van een verhoging van het wettelijk minimumloon en sociale uitkeringen met 10% per 1 januari. Regeringscommissaris Alida Francis heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid per brief laten weten dat het eiland alsnog de lijn van Bonaire en Saba kiest.

Het minimumloon in Caribisch Nederland ligt ver onder het bestaansminimum. Eerder dit jaar pleitte de Tweede Kamer voor verhoging, maar het kabinet weigerde onder verwijzing naar zijn demissionaire status. Vorige week tekende zich een ruime meerderheid in de Kamer af voor een motie van Jorien Wuite (D66) waarin opnieuw werd aangedrongen op een verhoging van 10% per 1 januari. Staatssecretaris Knops (BZK) gaf te kennen dat het kabinet zich er niet langer tegen zou verzetten.

Over de motie ontstond op Sint Eustatius commotie omdat deze alleen over Bonaire en Saba gaat. Op die eilanden hadden de sociale partners voor de verhoging gepleit, terwijl die op Sint Eustatius niet meer dan een aanpassing aan de inflatie wensten. In de gemeenschap werd vol onbegrip gereageerd. Eilandsraadslid Koos Sneek vroeg onmiddellijk een spoedvergadering aan om uitleg van de regeringscommissaris te krijgen.

Het resultaat is dat de Centraal Dialoog op Sint Eustatius plotseling wel achter een verhoging staat en Francis het ministerie heeft verzocht de aanstaande verhoging ook voor Statia te laten gelden.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.