Korting elektriciteitsrekening geldt ook voor kleine mkb-bedrijven op BES-eilanden

Den Haag – Naast burgers komen ook kleine mkb-bedrijven in Caribisch Nederland in 2022 in aanmerking voor een tegemoetkoming voor de hogere elektriciteitsprijs, laat een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat weten. Het kabinet heeft in totaal 2 miljoen euro gereserveerd om de aanhoudende stijging van de elektriciteitstarieven op de BES-eilanden te dempen.

De 2 miljoen maken deel uit van de 2,9 miljard euro die de regering uittrekt om de explosief gestegen gasprijs in Europees Nederland (ten dele) te compenseren. Een rekensom leert dat het bedrag per inwoner van Bonaire, Sint Eustatius en Saba ruim de helft lager ligt dan de gemiddelde korting in Europees Nederland. De berekening is gebaseerd op het aantal (elektriciteits)aansluitingen, niet op het aantal inwoners, aldus de woordvoerder van EZK.

In het debat van donderdag jl. over de begroting Koninkrijksrelaties/BES-fonds zei staatssecretaris Knops (BZK) in reactie op de vraag van Tweede Kamerlid Joba van den Berg (CDA) om ook de hogere energielasten op de BES-eilanden te verlichten: “Voor Caribisch Nederland geldt in principe een vergelijkbare benadering als die voor Europees Nederland wordt gehanteerd.”

In het Europese landsdeel wordt de tegemoetkoming gerealiseerd door een verlaging van de energiebelasting. Omdat deze in Caribisch Nederland niet bestaat, moet daar een andere oplossing worden gezocht.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.