2 miljoen voor Caribisch Nederland om hogere energielasten te dempen

Den Haag – Van de 2,9 miljard euro die het kabinet uittrekt om de hogere energiekosten voor burgers en bedrijven te dempen is een bedrag van 2 miljoen bestemd voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Dat meldt staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Dilan Yeşilgöz-Zegerius aan de Tweede Kamer.

Hoe de tegemoetkoming op de eilanden wordt uitgekeerd, moet nog worden uitgezocht. Het is niet duidelijk of ook het bedrijfsleven in aanmerking komt voor een bijdrage. Er wordt, aldus de staatssecretaris, “gezocht naar een passende compensatie voor de energierekening.” Waar Europees Nederland wordt geconfronteerd met explosief gestegen aardgasprijzen, ondervindt Caribisch Nederland al langer de nadelige gevolgen van stijgende olieprijzen.

Zelden zal een motie in de Tweede Kamer zo snel, nog voordat deze in stemming gebracht is kunnen worden, worden uitgevoerd. Donderdagavond diende Joba van den Berg (CDA) een motie in waarin het kabinet wordt verzocht de BES-eilanden niet te vergeten bij het plan om de hogere energielasten in Europees Nederland te compenseren. Amper een etmaal later zegt Yeşilgöz-Zegerius 2 miljoen toe.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.