Harde confrontatie Kamerlid Kuiken (PvdA) en staatssecretaris Knops

Den Haag – Staatssecretaris Knops (BZK) is bij de behandeling van de begroting voor Koninkrijksrelaties en het BES-fonds hard in botsing gekomen met Tweede Kamerlid Attje Kuiken (PvdA).

In reactie op de oproep van een ruime Kamermeerderheid om het minimumloon en daarmee de uitkeringen op Bonaire per 1 januari te verhogen zei de bewindsman de gedachte ‘sympathiek’ te vinden om vervolgens te wijzen op nadelen zoals de aanzuigende werking die er van zou uitgaan en dat de lokale economie het wel moet kunnen dragen. Kuiken: “Ik hoor een hoop onzin uit de mond van de staatssecretaris.”

Ze wees erop dat nieuwkomers op het eiland er 5 jaar onafgebroken moeten wonen om in aanmerking te komen voor onderstand en dat het lokale bedrijfsleven en de vakbonden aan het kabinet zelf hebben gevraagd het minimumloon – en daarmee de uitkeringen – te verhogen. Kuiken: “Het is pertinente onzin wat de staatssecretaris zegt. Ik ben het spuug- en spuugzat.”

Een gepikeerde Knops verweerde zich door erop te wijzen dat het vorige kabinet niets tegen de armoede in Caribisch Nederland heeft ondernomen en dat Rutte III wel degelijk stappen heeft gezet. Zo’n 40% van de bevolking van Bonaire leeft (tot ver) onder de armoedegrens. Die groep is de afgelopen jaren verder toegenomen. De staatssecretaris benadrukte dat, anders dan in Europees Nederland, de werkelijke kosten van levensonderhoud geen uitgangspunt zijn voor het bepalen van een sociaal minimum.

Knops noemde het voorts “mooi” dat de inwoners en bedrijven in Caribisch Nederland bij het verstrekken van coronasteun vrijwel gelijk zijn behandeld als het Europese deel van het land.

Later meer over het debat dat op dit nog moment gaande is.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.