Arubaanse oud-minister Croes in hoger beroep veroordeeld tot 3 jaar cel

Oranjestad – Oud-minister Paul Croes (AVP) is in hoger beroep veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf, 1 jaar minder dan hem in februari 2019 door de rechtbank was opgelegd. Ook mag hij 8 jaar niet actief zijn in de politiek of in overheidsdienst werken.

In 2017 startte het Openbaar Ministerie het onderzoek ‘Ibis’: Croes zou als minister ondernemers gunsten hebben verleend in ruil voor geschenken en contante betalingen. In augustus van dat jaar werd hij aangehouden, maar bleef tot aan de verkiezingen – die hij vanuit de cel volgde – aan als minister. In november 2017 kwam hij in afwachting van zijn berechting op vrije voeten.

Croes heeft altijd ontkend uit te zijn geweest op persoonlijk gewin en ziet zichzelf als slachtoffer van het ontbreken van regels op het gebied van partijfinanciering. Vijf medeverdachten zijn door het Hof veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen of – zoals Croes’ echtgenote – dienstverlening. 2 andere oud-AVP-ministers worden door het OM eveneens verdacht van ambtelijke corruptie. Die onderzoeken lopen nog.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.