11 jaar 10-10-10 biedt weinig reden voor feestvreugde

Vandaag is het 11 jaar geleden dat het land Nederlandse Antillen werd opgeheven, Curaçao en Sint Maarten (net als Aruba en Nederland al waren) autonoom land in het Koninkrijk werden en Bonaire, Sint Eustatius en Saba bijzondere gemeenten van Nederland.  

Een jaar geleden verscheen ter gelegenheid van 10 jaar 10-10-10 de bundel ‘Koninkrijk op eieren’. Daarin gaven vijftig bewindslieden – onder wie acht zittende en voormalige ministers-presidenten – volksvertegenwoordigers en professionele volgers van het Koninkrijk aan beide zijden van de oceaan antwoord op vragen als:

Heeft de operatie opgeleverd waarvoor deze bedoeld was? Is het Koninkrijk der Nederlanden inderdaad beter gaan functioneren? Zijn de burgers – met name die in de Caribische delen – erop vooruitgegaan? En hebben de nieuwe verhoudingen een positief effect op de sfeer tussen de bestuurders?

In de reflecties overheerst de teleurstelling, maar wordt ook hoop op verbetering uitgesproken. Het Koninkrijk is een jaar verder: de teleurstelling zal bij velen alleen maar zijn toegenomen en de hoop verder geslonken. De verhouding van Den Haag met de Caribische landen is er niet op vooruitgegaan en op de BES-eilanden leven nog meer burgers in armoede.

Klik hier om ‘Koninkrijk op eieren’ als e-book te downloaden

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.