Hoofdagent op Sint Eustatius veroordeeld voor mensensmokkel

Sint Eustatius – Een hoofdagent van politie is door het Gemeenschappelijk Hof van Justitie op Sint Eustatius veroordeeld voor mensensmokkel en valsheid in geschrifte.

De betrokken medewerker had een vrouw uit de Dominicaanse Republiek naar Sint Eustatius laten overkomen. Hij heeft haar aanvraag bij de IND geregeld waarin hij had aangegeven dat er sprake was van gezinshereniging tussen hem en haar. Dat bleek na onderzoek niet juist te zijn.

De verdachte politieman had als neventaak vreemdelingentoezicht met de specifieke taak om vreemdelingen uit te zetten. Van hem mocht dan ook verwacht worden dat hij op de hoogte was van de immigratieprocedures en regels, aldus het OM.

De rechter heeft de politieman veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden waarvan drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Er werd met de veroordeling rekening gehouden met de consequenties voor de betrokken politieman.

Het opsporingsonderzoek, onder leiding van het OMBES, werd verricht door de Rijksrecherche die onderzoek doet naar strafbare feiten door overheidsambtenaren, waaronder de politie.  Vanaf vorig jaar is de Rijksrecherche permanent aanwezig in Caribisch Nederland met als standplaats Bonaire.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.