CDA-leider Hoekstra belegde via belastingparadijs BVI

Den Haag – CDA-leider Wopke Hoekstra, die als minister van Financiën meebeslist over de coronaleningen aan Curaçao, Aruba en Sint Maarten, heeft tot enkele dagen voor het aantreden van het kabinet Rutte III financiële belangen gehad in een brievenbusfirma op de Britse Maagdeneilanden. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw, het Financieele Dagblad en het onderzoeksplatform Investico dat vandaag is gepubliceerd.

Hoekstra maakte tot oktober 2017 deel uit van een besloten beleggingsclub die via de als een van de grootste belastingparadijzen ter wereld bekendstaande en om hun corruptie beruchte BVI-eilanden investeringen deed. Hij was toen lid van de Eerste Kamer. Als minister van Financiën was het onder meer zijn taak belastingparadijzen aan te pakken.

Ook president-commissaris van ABN AMRO Tom de Swaan belegt via een brievenbusfirma in een belastingparadijs dat favoriet is bij witwassers en belastingontduikers. Dat plaatst het besluit van de staatsbank om de rekeningen van inwoners van het Caribisch deel van het Koninkrijk eenzijdig te beëindigen in een bijzonder licht: als argument daarvoor voert ABN AMRO immers aan dat de eilanden een hoge risicoprofiel hebben.

Lees hier het gehele artikel in Trouw

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.