Curaçaose minister wees CMC-directeur af omdat ze Europese Nederlandse is

Willemstad – Toenmalig minister van Gezondheid Suzy Camelia-Römer blijkt in 2019 de aanstelling van een directielid bij het Curaçao Medical Center (CMC) te hebben tegengehouden omdat het een Europese Nederlandse betrof. Dat is naar voren gekomen in de rechtszaak die de afgewezen kandidate tegen het ziekenhuis heeft aangespannen. Het (in financiële nood verkerende) CMC is veroordeeld tot het aan de vrouw betalen van een schadevergoeding van 327.500 gulden plus ruim 18.000 gulden voor gemaakte kosten.

In maart 2019 was het CMC op zoek naar een financieel directeur. De Nederlandse die al langer op Curaçao woonde en werkte, doorliep de selectieprocedure en kreeg te horen dat de keuze op haar was gevallen. Haar werd een aanstelling voor 5 jaar aangeboden met een basissalaris van 22.500 gulden per maand. Ze zegde haar baan op.

Een etmaal nadat het CMC haar had uitgenodigd voor een gesprek om de puntjes op de i te zetten, zegde het ziekenhuis de afspraak af: de aanstelling ging niet door. Een toelichting werd niet gegeven, maar later bleek dat minister Camelia-Römer de benoeming niet zag zitten. De vrouw spande een kort geding aan, maar haar eis – een schadevergoeding van 250.000 gulden – werd afgewezen. Ze startte daarop een bodemprocedure.

Het argument van de minister dat zij de benoeming heeft tegengehouden omdat de kandidate geen ziekenhuiservaring heeft, werd tijdens de rechtszitting eenvoudig doorgeprikt: de later aangestelde financieel directeur bezit die ook niet. Tevens werd duidelijk dat bij Camelia-Römer had meegespeeld dat de vrouw een Europese Nederlandse is.

Vorige week kwam minister Charles Cooper in het nieuws nadat hij de aanstelling van een directielid bij de woningstichting FKP had geblokkeerd omdat de voorgedragen kandidaat een Europese Nederlander is, die overigens al een kwart eeuw op Curaçao woont en werkt.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.