Bonaire

Curaçao en Aruba op het strafbankje: Nederland houdt hand op de knip

Den Haag – Curaçao en Aruba voldoen niet aan de Nederlandse voorwaarden en daarom heeft de Rijksministerraad vandaag een besluit over de toekenning van nieuwe liquiditeitssteun met een maand doorgeschoven. Dat blijkt uit de zojuist gepubliceerde besluitenlijst van de RMR.

De voortgang die de regeringen van Curaçao en Aruba op cruciale dossiers maken is “zodanig zorgwekkend dat bestuurlijke bijsturing gewenst is”, staat er in de besluitenlijst te lezen. Om die reden is besloten de beide landen geen nieuwe lening te verstrekken die zij nodig hebben om aan hun financiële verplichtingen in het vierde kwartaal te voldoen.

Ook Sint Maarten heeft niet volledig voldaan aan de voorwaarden, maar kan toch een bedrag van 22 miljoen gulden tegemoet zien.

Hieronder de desbetreffende passage uit de besluitenlijst

Om de gevolgen van de COVID-19 pandemie op te vangen ontvangen Aruba Curaçao en Sint Maarten sinds begin 2020 liquiditeitssteun, onder voorwaarde van de uitvoering van de landspakketten met hervormingen en toezicht daarop. De liquiditeitsbehoefte wordt per kwartaal beoordeeld, evenals de voortgang op de uitvoering van de landspakketten. De liquiditeitssteun in het vierde kwartaal van 2021 betreft de 7e tranche. Het advies is gebaseerd op de C(A)ft-adviezen en de uitvoeringsrapportage over de Landspakketten in het derde kwartaal.

Geen van de drie landen voldoet geheel aan de voorwaarden gesteld aan deze tranche. Er zijn bij de uitvoering vertragingen opgetreden. Bij Aruba en Curaçao is de voortgang op cruciale dossiers zorgwekkend, zodanig dat bestuurlijke bijsturing gewenst is volgens de Tijdelijke Werkorganisatie (TWO). Daarom wordt voorgesteld Aruba en Curaçao geen liquiditeitssteun toe te kennen en Sint Maarten conform C(A)ft-advies ANG 22 mln. (€ 10,8 mln.). Om de opvolging te bevorderen van de eerder gestelde RMR-voorwaarden met betrekking tot maximering van topinkomens wordt voorgesteld te besluiten tot enkele nadere voorwaarden, die aansluiten op de Nederlandse Wet Normering Topinkomens.

a. De raad besluit de zevende tranche liquiditeitssteun Aruba aan te houden tot de volgende vergadering van de ministerraad van het Koninkrijk.

b. De raad besluit de zevende tranche liquiditeitssteun Curaçao aan te houden tot een volgende vergadering van de ministerraad van het Koninkrijk.

c. De raad besluit de zevende tranche liquiditeitssteun St. Maarten te verlenen.

Klik hier voor de gehele besluitenlijst

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.