Aruba voldoet (nog) niet aan voorwaarden voor nieuwe tranche liquiditeitssteun

Den Haag – Aruba komt op dit moment niet in aanmerking voor een nieuwe tranche liquiditeitssteun omdat het niet voldoet aan de met Nederland gemaakte afspraak dit jaar 60 miljoen gulden op de zorgkosten te besparen.

Vandaag zou in de Rijksministerraad worden besloten over de toekenning van een volgende lening ten behoeve van het vierde kwartaal. Het net aangetreden kabinet Wever-Croes II heeft verzocht het besluit daarover uit te stellen naar eind oktober zodat het tijd heeft om de bezuiniging alsnog te realiseren. Minister-president Evelyn Wever-Croes heeft dat vandaag bekendgemaakt.

Met het verzoek om uitstel voorkomt de Arubaanse regering een publieke afwijzing. Dat die er zou komen, was zo goed als zeker nadat de afgelopen maanden steeds duidelijker werd dat het kabinet Wever-Croes I niet serieus werk maakte van de afspraak 60 miljoen te bezuinigen op de zorg, De regering deed nog een vergeefse poging de ombuiging naar 40 miljoen te verlagen, maar kreeg nul op het rekest.

Waarschuwingen van het College financieel toezicht dat het niet nakomen van de afspraak gevolgen zou hebben, werden in Oranjestad in de wind geslagen. Het college adviseerde vervolgens de Rijksministerraad om voorlopig geen nieuwe lening aan Aruba toe te kennen.

Tegenover Caribisch Netwerk heeft Wever-Croes verklaard dat het uitstel niet tot financiële problemen leidt. Dankzij het sneller dan verwacht herstellend toerisme worden extra inkomsten gegenereerd.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.