Klinken op ‘Ole Tales, Sweet Memories’

Den Haag – Op het Sint Maartenhuis heeft Maria Van der Sluijs-Plantz haar boek ‘Ole Tales, Sweet Memories’ gepresenteerd. Dat gebeurde in het bijzijn van onder meer Sint Maartens gevolmachtigde minister René Volenius, haar collega-staatsraden Paul Comenencia en Mildred Schwengle, oud-staatsraad Gilbert Wawoe en Tweede Kamerlid (en oud-gevolmachtigde minister) Jorien Wuite.

In ‘Ole Tales, Sweet Memories’ plaatst Van der Sluijs-Plantz 18 door haar vader Irving (1923-1987) geschreven verhalen op een voetstuk, daarmee dit bijna verloren gegane stukje cultureel erfgoed uit de vergetelheid halend. Het was oud-redacteur van Radio Nederland Wereldomroep Jos de Roo die Van der Sluijs-Plantz op het spoor zette. Hij vond de verhalen in het archief van de zender tijdens een onderzoek voor zijn proefschrift ‘Praatjes voor de West’.

Irving Plantz werd geboren op Sint Maarten, maar woonde in zijn jonge jaren ook op Bonaire, Aruba en Curaçao en in Nederland. Hij zat van zijn 14e tot 20ste op het internaat Rolduc in Kerkrade. Tijdens zijn rechtenstudie aan de Universiteit van Amsterdam schreef hij tussen 1949 en 1952 de verhalen van ‘Ole Tales, Sweet Memories’. Ze werden uitgezonden door de Wereldomroep.

Totdat De Roo zich bij haar meldde, had Maria van der Sluijs-Plantz er geen idee van dat haar vader ooit had meegewerkt aan die uitzendingen: “Het was een emotionele reis om de verhalen bij elkaar te brengen en te graven in zoete herinneringen aan mijn bescheiden, liefhebbende vader die ik nog steeds erg mis”.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.