Jetten (D66) vraagt Tweede Kamer om steun voor excuses slavernijverleden

Den Haag – Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, het belangrijkste politieke debat van het jaar, heeft fractievoorzitter Rob Jetten van D66 vandaag de andere partijen opgeroepen het voorstel te steunen om excuses te maken voor het Nederlandse slavernijverleden.

Jetten: “In eerdere debatten heb ik aandacht gevraagd voor de manier waarop het slavernijverleden en de koloniale geschiedenis doorwerkt in onze hedendaagse samenleving. Hoe patronen van stereotypering, discriminatie en institutioneel racisme voortkomen uit die geschiedenis en tot op de dag van vandaag leiden tot minder kansen voor veel Nederlanders.” 

Jetten noemde het ‘historische staatsbezoek’ van de Surinaamse president Santhoki als nieuwe aanleiding om de geschiedenis zo snel mogelijk recht te doen. Jetten citeerde Santhoki over de historische band tussen Nederland en Suriname en constateerde dat Nederland zich nog altijd rekenschap moet geven van de geschiedenis.

“Als Nederland zijn excuses aanbiedt voor onze rol in het slavernijverleden kan dat het begin zijn van een heling van de wonden. Het kan de basis zijn voor een toekomst waarin we elkaar liefhebben, elkaar vertrouwen, elkaar sterker maken”, aldus Jetten.

Diens fractiegenoot Jorien Wuite, voormalig gevolmachtigde minister van Sint Maarten, staat vierkant achter de oproep: “Dit kan een bijdrage leveren aan de (Nederlands) Caribische samenleving en een verbetering van de eenheid in het Koninkrijk. Excuses zijn niet alleen belangrijk als erkenning, maar ook als nieuw begin. Nederland is zoveel sterker als alle mensen worden gezien, begrepen en gewaardeerd. Dat begint met een erkenning van de geschiedenis.”

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.