Kabinet Wever-Croes II beëdigd, maar heel veel er valt er niet te regeren

Oranjestad – Waarnemend gouverneur Yvonne Laclé-Croes heeft op het Cas Ceremonial di Gobernador de leden van het kabinet Wever-Croes II beëdigd. Eerder op de dag ondertekende zij de ontslaglandsbesluiten van de aftredende ministers en van de benoemingslandsbesluiten van hun opvolgers.

De formatie heeft nog 3 maanden geduurd. Aruba ging op 25 juni vervroegd naar de stembus nadat minister-president Evelyn Wever-Croes het ontslag van haar kabinet had aangeboden omdat bestuursleden van coalitiegenoot POR door het OM werden verdacht van verduistering. De demissionair-premier werd aangesteld als (in)formateur.

De nieuwe regering telt 8 ministers, 6 van de MEP en 2 van RAIZ. Heel veel valt er voor het kabinet Wever-Croes II niet te regeren. Aruba is de komende 6 tot 7 jaar in ruil voor financiële steun met handen en voeten gebonden aan door Nederland voorgeschreven hervormingen en bezuinigingen. De regie daarvan is in handen van het op te richten Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling. Financiële overschotten moeten worden aangewend om de door Nederland verstrekte leningen af te lossen en daarmee de overheidsschuld (bijna 6 miljard gulden) te verkleinen.

De ministersposten zijn als volgt verdeeld

Evelyna C. Wever-Croes, minister van Algemene Zaken, Innovatie, Overheidsorganisatie, Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening, tevens minister-president

Geoffrey B. Wever, minister van Economische Zaken, Communicatie, Duurzame Ontwikkeling

Ursell M. Arends, minister van Integriteit, Natuur, Transport en Ouderenzorg

Xiomara J. Maduro, minister van Financiën en Cultuur

Rocco G. Tjon, minister van Justitie en Sociale Zaken

Glenbert F. Croes, minister van Arbeid, Integratie en Energie

Danguillaume P. Oduber, minister van Volksgezondheid en Toerisme

Endy J.H. Croes, minister van Onderwijs en Sport

De nieuwe ministerraad moet nog formeel besluiten dat gevolmachtigde minister Guillfred Besaril op zijn post blijft, waarna ook hij zal worden beëdigd.

(Foto: © Kabinet Gouverneur Aruba)

Arubaanse minister krijgt deksel op de neus na aangifte tegen schoolbestuur

Koning roept in troonrede op tot eensgezindheid in het Koninkrijk

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.