Staatssecretaris Knops opnieuw in opspraak: ambtenaren ingezet voor privékwestie

Den Haag – Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is opnieuw in opspraak geraakt door het bericht van NRC dat de CDA-bewindsman ruimhartig ambtelijke hulp heeft gekregen bij het afhandelen van een privékwestie.

Vorig jaar publiceerden NRC en De Limburger dat Knops in 2010, toen hij Tweede Kamerlid was, voor enkele tienduizenden euro’s bevoordeeld zou zijn bij de aankoop van grond voor zijn huis in het Limburgse Hegelsom. Hij eiste rectificatie, maar de beide kranten gingen daar niet op in. Vervolgens kondigde Knops gerechtelijke stappen aan.

Naar nu blijkt heeft het ministerie van BZK  onder meer ambtenaren en de landsadvocaat aan het werk gezet voor het opstellen van een juridische analyse en een  communicatiestrategie waarmee Knops zich kon verweren tegen de publiciteit over de omstreden grondaankoop. Volgens een woordvoerder van BZK was de hulp gerechtvaardigd omdat de aantijgingen de integriteit van de staatssecretaris raakten.

Universitair docent bestuurswetenschap Leonie Heres (Universiteit Utrecht) is het niet eens met die uitleg, aldus NRC: “Een topambtenaar mag ook niet als privépersoon op deze manier van de diensten van het ministerie gebruikmaken. De staatssecretaris zou zo veel mogelijk in de geest daarvan moeten handelen. Niet alleen omdat hij anders het vertrouwen van burgers schaadt. Hij heeft ook een voorbeeldfunctie naar zijn ambtenaren.”

Tweede Kamerlid Sylvana Simons (BIJ1) reageerde op twitter: “Hey kijk, dat is die meneer van ‘good governance, anders krijg je niet waar je recht op hebt, BES-eilanden.”

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.