Samenwerkingsverdrag EU met landen en gebieden overzee vernieuwd

Straatsburg– Met een grote meerderheid van 603 stemmen voor en 27 tegen heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe partnerovereenkomst van de Europese Unie met de Landen en Gebieden Overzee, waartoe behoren Aruba, Bonaire, Curaçao, Frans-Polynesië, Franse Zuidelijke en Antarctische gebieden (TAAF), Groenland, Nieuw-Caledonië, Saba, Saint-Barthélemy, Saint-Pierre-en-Miquelon, Sint Eustatius, Sint Maarten, Wallis en Futuna.

Het partnerschap tussen de EU en de LGO’s is gebaseerd op drie pijlers: versterking van het concurrentievermogen, versterking van de weerbaarheid en vermindering van kwetsbaarheid en bevordering van samenwerking en integratie tussen de LGO’s en andere partners en aangrenzende regio’s. De doelstelling van de overzeese associatie is de economische en sociale ontwikkeling van de eilanden te bevorderen en nauwe economische betrekkingen tussen hen en de Europese Unie tot stand te brengen.

Het nieuwe besluit vervangt dat van 25 november 2013 en loopt tot 2027. Europarlementariër Samira Rafaela (D66) spreekt van mooi nieuw: “Dit betekent o.a. dat de overzeese gebieden toegang krijgen tot Europese fondsen voor bijvoorbeeld klimaatbeleid of onderwijs.”

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.