Frauderende notaris Kleinmoedig wacht bovenop celstraf claim van 1,4 miljoen

Willemstad – De Curaçaose notaris Johnny Kleinmoedig moet niet alleen meteen de hem opgelegde gevangenisstraf uitzitten, maar kan ook een claim van het Openbaar Ministerie tegemoet zien voor de door hem verduisterde ruim 1,4 miljoen gulden.

Kleinmoedig (59) plunderde tussen 2009 en 2019 de zogeheten derdenrekening die notarissen er op nahouden om geld van hun cliënten te parkeren. In die periode eigende hij zich in totaal ruim 1,4 miljoen toe. Hij deed dat op slinkse wijze. Zo maakte hij 1 miljoen over naar de bankrekening van zijn moeder die het bedrag vervolgens in kleinere porties naar de privérekening van Kleinmoedig doorsluisde. Hij kocht er o.a. een kavel mee waarop hij een huis liet bouwen. Ook schafte hij een auto van 76.000 gulden aan plus een piano ter waarde van 156.000 gulden. “Ik heb ervan geleefd”, verklaarde de verdachte waarom hij het geld niet terugbetaalt aan de rechthebbenden.

Kleinmoedig vindt dat het hem toekwam “omdat het geen bestemming meer had”. Het OM noemde het verduistering en legde hem tevens het witwassen van crimineel verkregen geld ten laste. De eis was 18 maanden cel waarvan 6 voorwaardelijk en een verbod om 5 jaar lang het notarisambt uit te oefenen. De raadsvrouw van Kleinmoedig vroeg om vrijspraak omdat onder meer de strafvervolging haar cliënt “diep geschokt” had.

De rechtbank legde 18 maanden onvoorwaardelijk op en gelastte – vanwege vluchtgevaar – de onmiddellijke gevangenhouding van Kleinmoedig die bovendien voor 5 jaar uit het ambt is gezet. Het OM heeft aangekondigd een ontnemingsprocedure te starten.

Lees hier het volledige vonnis

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.