Rechter verbiedt ABN AMRO rekening van op Bonaire gevestigde klant te beëindigen

Amsterdam – ABN AMRO mag niet zomaar bankrekeningen van inwoners en bedrijven in Caribisch Nederland opzeggen. Dat kan worden opgemaakt uit het vonnis van de Amsterdamse rechtbank in een door de op Bonaire gevestigde onderneming Diac Medical Caribbean BV aangespannen kort geding tegen de bank.

Begin dit jaar kreeg het bedrijf, net als andere klanten in het Caribisch deel van het Koninkrijk, van ABN AMRO de mededeling dat de bankrekening per 1 augustus zou worden beëindigd. Als reden voerde de bank (waarvan de Nederlandse Staat meerderheidsaandeelhouder is) aan dat de kosten te hoog en de risico’s te groot zijn om de dienstverlening aan klanten buiten Nederland en Noordwest Europa voort te zetten.

De rechtbank is het met Diac eens dat ABN AMRO miskent dat Bonaire deel is van Nederland: “Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat sinds 2010 uit vier landen: Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten. ABN AMRO gaat van onjuiste feiten uit, waar zij stelt dat het feit dat Bonaire een land is binnen het Koninkrijk niets af doet aan haar standpunt. Bonaire is immers geen afzonderlijk land, maar – evenals de eilanden Sint Eustatius en Saba – een bijzondere gemeente (een openbaar lichaam zoals bedoeld in artikel 134 van de Nederlandse Grondwet) van het land Nederland.”

Lees hier het gehele vonnis

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.