OPINIE – Smoke screening?

Door Marisol Lopez Tromp

Na twee maanden is er op Aruba nog steeds geen nieuwe regering, waardoor de minister-president na met 115 stakeholders aan tafel gezeten te hebben, nog “doorformateurt”. Na enkele jaren geregeerd te hebben, reageert ze nog steeds verbaasd na deze vergaderingen, omdat ze veel te horen en te weten is gekomen, wat ze nog niet wist…

Na 115 groepsfoto’s en een intentieverklaring en een voor-akkoordje verder, moeten we horen dat het nog enige tijd kan duren voordat de screening van de ministers rond is. Hopelijk zijn het niet de zittende ministers die dit traject vertragen. De minpres doet haar best om in elk persmoment te benadrukken dat ze dit screeningsproces heel serieus neemt. Dus met andere woorden: het duurt langer dan verwacht, omdat volgens haar redenering de duur de maatstaf is om de ernst van de screening van de huidige en toekomstige ministers te peilen.

Ondanks dat ze minder dan een jaar geleden aangaf dat het land Aruba met 7 ministers geregeerd kan worden en de MEP dit zelfs als een conditie ziet voor samenwerking met een andere partij, is de huidige realiteit anders. De regering zal 8 ministeries hebben, waarbij de presentatie van zeker 2 van deze portefeuilles meer een remix lijkt van wat demissionaire minister Romero verantwoordelijk voor was, maar die nu verdeeld wordt tussen twee nieuwe ministers. Integriteit is zo belangrijk voor haar, zegt de premier, dat ze dit dus uit handen geeft…

Ondertussen zijn er urgente problemen die om duurzame oplossingen schreeuwen, voornamelijk op het gebied van milieu dat nu ‘natuur’ gaat heten. Het kost allemaal veel geld, maar als onze toeristen flink doorklagen over last of stank, weet ik zeker dat er eerder acties ondernomen zullen worden. Want het toerisme mag niet de dupe worden…..de lokale bevolking mag blijven klagen op facebook en hier en daar een manifestatie houden, mits de covidmaatregelen dat toestaan natuurlijk.

Ondertussen beginnen de “interne gesprekken” met de formateur en de departementen die de minpres schijnbaar nog beter moet leren kennen na 4 jaar. En er wordt doorgescreend voor een regering met 8 ministers. Iedereen moet  inleveren en bezuinigen, maar het aantal ministers van de huidige 7 naar 8 opvoeren, mag schijnbaar. Dat is geen integriteitsschending… Het verhullen dat anders geen regering gevormd kan worden omdat anders kennelijk niet genoeg kandidaten geaccommodeerd kunnen worden zonder een interne breuk, lijkt te kunnen. De RWZI van de Bubali Plas schuimt door. De situatie in het hospitaal blijft kritiek. Scholen mogen weer open, met of zonder werksters.

In de Staten kunnen we deze week vragen indienen over de ontwerplandsverordening Integriteit en screening ministers. Deze is als initiatief van enkele MEP-Statenleden lang geleden ingediend, maar het proces heeft net lang genoeg geduurd zodat deze nieuwe strengere screeningseisen niet gelden voor het screeningsproces dat op dit moment gaande is. Het betreft de integriteit en ministeriabiliteit van de nieuwe en van de huidige zittende demissionaire ministers.

De minister-president heeft het hier druk mee. Even de definitie opzoeken van smoke screen. Of is het smoke screening?

Marisol Lopez Tromp is leider van de Statenfractie van MAS

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.