Curacao

Curaçaose regering toch niet akkoord met gewijzigd wetsvoorstel COHO

Den Haag – De regering van Curaçao kan niet instemmen met het gewijzigde voorstel van rijkswet voor de oprichting van het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling. Minister van Financiën Javier Silvania is naar Den Haag gereisd om vrijdag in de Rijksministerraad de bezwaren van het kabinet Pisas naar voren te brengen en het voorstel te doen het aangepaste wetsontwerp voor advies voor te leggen aan de Raad van State van het Koninkrijk.

Silvania benadrukte vandaag in een uitzending van het Nederlandse radioprogramma De Nieuwsbv dat staatssecretaris Knops (BZK) het wetsvoorstel onvoldoende heeft aangepast aan de (fundamentele) kritiek van de Raad van State. Reden waarom, aldus de minister, de Raad van Advies van Curaçao een negatief advies heeft uitgebracht.

Ook in die nieuwe versie is de autonomie van het land niet gewaarborgd omdat het uiteindelijk Nederland is dat via een instructiebevoegdheid de touwtjes in handen houdt. Willemstad hecht er daarom aan dat de Rijksministerraad de Raad van State vraagt de aanpassingen te beoordelen. Staatssecretaris Knops voelt daar niks voor, maar de wens van Curaçao lijkt wel op enige steun in de Tweede Kamer te kunnen rekenen.

Onder druk ingestemd met persbericht

Dat het kabinet Pisas zich aan de vooravond van de Rijksministerraad publiekelijk tegen het gewijzigde wetsontwerp keert, is verrassend. Drie weken geleden maakte het ministerie van BZK via een persbericht wereldkundig dat er met de regeringen van Curaçao, Aruba en Sint Maarten een akkoord was bereikt. In dat persbericht werd ook het volgende citaat aan premier Pisas toegeschreven:

“Ik spreek mijn dank uit aan de ambtelijke teams, die op basis van de adviezen van de Raad van State en de Raden van Advies het voorstel van rijkswet dusdanig hebben aangepast dat het voorstel recht doet aan onze autonomie, en betere financiële en sociale perspectieven biedt aan het volk.” Volgens Silvania is tekst door ambtenaren van Knops geschreven en zou de liquiditeitssteun worden stopgezet als er niet mee werd ingestemd.

Luister en kijk hier naar het gehele interview

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.