Raad van Advies Curaçao: COHO-wet onvoldoende aan kritiek aangepast

Willemstad – Ook de aangepaste versie van de consensusrijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (COHO) staat als het om de autonomie van de landen gaat op gespannen voet met het Statuut voor het Koninkrijk. Dat concludeert de Raad van Advies van Curaçao die het kabinet Pisas dan ook “in overweging geeft” niet in te stemmen met het wetsvoorstel zoals dat nu op tafel ligt.

De Raad erkent dat er naar aanleiding van de forse kritiek op de eerdere versie wel enige veranderingen zijn doorgevoerd, maar die zijn naar zijn oordeel te beperkt. Tegelijkertijd realiseert de Raad zich dat het een aan de onderhandelingstafel bereikt compromis is met voors en tegens. “Het ligt primair op de weg van de regering van Curaçao om een afweging te maken tussen de verschillende belangen die in het geding zijn.”

Het aangepaste wetsontwerp wordt vrijdag besproken in de Rijksministerraad. De kans dat de landen zich daadwerkelijk tegen deze versie verzetten lijkt klein, omdat Nederland in dat geval zou kunnen besluiten geen nieuwe leningen te verstrekken.

Lees hier het gehele advies

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.