COLUMN – Een gaaf kutland

Nederland is een gaaf land, vindt (demissionair) minister-president en onverbeterlijk optimist Mark Rutte. Een andere BN’er, nationale brompot Johan Derksen, ziet het heel anders. Die vindt Nederland – excusez le mot – een kutland. Wie heeft gelijk? In de ogen van Kadushi valt er op het land zelf weinig aan te merken. En ook de voorzieningen kunnen er prima mee door. Maar voor een goed georganiseerd en rijk land gaat er wel heel veel steeds vaker mis.

Kijk naar het toeslagenschandaal waarbij de belastingdienst tienduizenden gezinnen in diepe ellende joeg door ze ten onrechte – veelal alleen maar vanwege hun niet-Nederlands klinkende familienaam – van fraude te beschuldigen. Of het binnenparaderen van de Tweede Kamer door openlijk met nazisme en fascisme flirtende Forum voor Democratie-engerds waardoor de vreemdelingenhatende PVV ineens een stuk minder extreem lijkt.

Het zijn niet alleen de overheid en de politiek waar een bedenkelijke trend te bespeuren valt. Jongeren op vakantie schoppen elkaar dood, een twaalfjarige steekt een leeftijdgenoot neer, vaccinatieprikkers van de GGD worden bedreigd, bij een journalist die kritisch bericht over corona-ontkenners wordt een molotovcocktail naar binnen gegooid, corrupte douaniers in de Rotterdamse haven rollen de rode loper uit voor de cocaïnemaffia en – als voorlopig jongste dieptepunt – met den Bijbel onder het kussen opgevoede pubers verwelkomen op het nippertje aan onthoofding ontsnapte Afghaanse vluchtelingen met leuzen als ‘rot op’, ‘Auschwitz back for blacks’ en ‘eigen volk eerst’.

Dat laatste kreeg ook Tweede Kamerlid Laura Bromet (GroenLinks) ingepeperd omdat zij het waagde haar verblijf op Bonaire – vanwege het Interparlementair Koninkrijksoverleg – aan te grijpen om zich te verdiepen in de armoede op het eiland. Ze plaatste er een tweet over. Het leverde honderden reacties op van (uiteraard meestal van veelzeggende schuilnamen gebruikmakende) afzenders dat ze eerst maar de armoede en woningnood in ‘eigen land’ moest oplossen… De enkeling die erop wees dat Bonaire toch echt ook Nederland is, kreeg eveneens een lading bagger over zich uitgestort.

Alleen al het simpele feit dat Bromet (samen met andere leden van de Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties) naar de Cariben is gereisd, wordt haar kwalijk genomen, getuige de voorspelbare verwijten als snoepreisje, vakantie op kosten van de belastingbetaler, zeker first class etc. De respondenten, die het gezien het kromme taalgebruik niet veel verder hebben geschopt dan groep 4 van de basisschool, delen niet alleen een chronisch gebrek aan creativiteit, maar ook hun geloof in complottheorieën, hun redeloze angst voor links (wat in hun benepen denkwereld alles omvat wat niet extreemrechts is) en aanbidding voor Wilders of godbetert Baudet.

Dus zeg het maar: Is Nederland een gaaf land of een kutland? Kadushi houdt het erop dat Rutte en Derksen beiden gelijk hebben. Nederland is een gaaf land, maar sommige Nederlanders doen letterlijk hun stinkende best er een kutland van te maken.

Kadushi is het buitenbeentje van DossierKoninkrijksrelaties.nl: een stekelige rubriek die soms wel eens ‘au’ kan doen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.