Minder besmettingen in Cariben, maar situatie op Aruba nog “alarmerend”

Weekoverzicht RIVM

In de week van 19 tot en met 25 augustus kregen 1.197 mensen op de CAS- en BES-eilanden een positieve testuitslag, een afname van 23% vergeleken met de week daarvoor (12 – 18 augustus). De sterkste afname is op Aruba, met 30% minder meldingen in week 34 dan in week 33. Desondanks blijft de actuele situatie in de ziekenhuizen zorgelijk en plaatst deze grote druk op de lokale zorgcapaciteit op de CAS-eilanden.

Op Aruba kregen vorige week 487 mensen per 100.000 inwoners een positieve SARS-CoV-2-testuitslag, een forse daling ten opzichte van de week ervoor (631/100.000 op 19 augustus). Toch is de incidentie nog alarmerend hoog. Het eiland rapporteert een hoog aantal doorbraakinfecties, oftewel besmettingen onder volledig gevaccineerden. Mogelijke verklaringen worden onderzocht. Ook het aantal actuele ziekenhuisopnames blijft zorgwekkend. De electieve zorg is hierom (deels) afgeschaald en zorgpersoneel uit het IMSAN medisch centrum zijn ingesprongen om in het HOH ziekenhuis medische hulp te verlenen. Er zijn momenteel 68 ziekenhuisopnames waarvan 11 op de IC op Aruba en 18 op de IC in Colombia. Het aantal doorbraakinfecties reflecteert zich niet in de ziekenhuisopnames: Slechts 1 op de 5 opgenomen personen sinds 1 juli blijkt volledig gevaccineerd. De hoge incidentie reflecteert zich ook in het aantal COVID-gerelateerde sterfgevallen: Afgelopen week zijn er 11 mensen op het eiland overleden aan of met COVID-19. Het eiland meldt dat de gemiddelde leeftijd van overledenen lager lijkt onder ongevaccineerden, waarvan een groot gedeelte jonger blijkt dan 60 jaar. Wegens de zorgelijke situatie in het ziekenhuis heeft het eiland besloten om nieuwe maatregelen aan te kondigen. Per 22 augustus is er een avondklok van kracht tussen 22:00 en 05:00 uur. Ook de sluitingstijd voor bedrijven is vervroegd naar 21:00 uur; men mag niet meer bij elkaar op bezoek; en er geldt een 24-uurs samenscholingsverbod.

Op Bonaire kregen afgelopen week 60 mensen per 100.000 inwoners een positieve SARS-CoV-2-testuitslag, een halvering in vergelijking met een week eerder (112/100.000 op 19 augustus). Het eiland meldde 1 infectie bij een minderjarige; totaal zijn er sinds de start van de pandemie 163 SARS-CoV-2 infecties onder kinderen jonger dan 18 jaar gedetecteerd op het eiland. Het aandeel positieve testen is in de afgelopen week echter verdubbeld van 3,0% naar 6,6%. Dit komt mede doordat er in de afgelopen week minder werd getest. Eilandvertegenwoordigers melden dat het virus actief circuleert binnen moeilijk te bereiken ongevaccineerde groepen. Door het hoge aantal besmettingen op de CAS-eilanden heeft het eiland een strenger reisbeleid opgesteld. Alle reizigers uit de CAS-eilanden moeten maximaal 48 uur voor vertrek een negatief PCR test kunnen tonen. Ongevaccineerde reizigers moeten daarnaast ook bij aankomst op het vliegveld een antigeen test afleggen.

De situatie op Curaçao lijkt stabiel, maar ook daar heerst er nog een zorgelijk situatie in het ziekenhuis. Vorige week kregen 204 mensen per 100.000 inwoners een positieve SARS-CoV-2-testuitslag, een daling ten opzichte van een week eerder (247/100.000 op 19 augustus). Het eiland meldde vorige week 70 infecties bij kinderen jonger dan 18 jaar. De ziekenhuisbezetting blijft hoog, met name op de IC. Het aantal nieuwe opnamen daalt, maar vooralsnog neemt het aantal bezette IC-bedden nog toe. Momenteel zijn er 36 ziekenhuisopnames, waarvan 20 op de IC. Van de 105 ziekenhuisopnames tussen 22 juli en 23 augustus blijken slechts 3 personen volledig gevaccineerd en 2 personen deels gevaccineerd. Twee van de opnames in deze periode betroffen minderjarigen. Vorige week overleden op het eiland 7 personen aan of met COVID-19. De reeds genomen maatregelen en avondklok blijven van kracht.

Op Sint Maarten blijft het aantal besmettingen met SARS-CoV-2 toenemen, wat zorgelijk is. Afgelopen week kregen 380 mensen per 100.000 inwoners een positieve SARS-CoV-2-testuitslag, gelijk aan een week eerder (382/100.000 op 19 augustus). 23% van de meldingen van afgelopen week betreffen infecties bij kinderen jonger dan 18 jaar. Er zijn diverse clusters op de werkvloer gemeld. Ook is een verschuiving zichtbaar in de setting van de gemelde clusters; voorheen werden clusters vooral gerelateerd aan het nachtleven. Er zijn momenteel 17 COVID-gerelateerde ziekenhuisopnames, waarvan 8 op de IC. Er overleden in één week tijd 4 personen aan of met COVID-19; een toename ten opzichte van de week ervoor, toen er 1 overlijden gemeld werd. De incidentie aan de Franse kant van het eiland is ook verder gestegen (572/100.000 in week 32) vergeleken met een week eerder (538/100.000 in week 31). Ook daar wordt nog een hoog aantal ziekenhuisopnames waargenomen.

Op Saba zijn er afgelopen week twee nieuwe SARS-CoV-2-infecties gemeld. Eén betreft een ongevaccineerde begeleider welk tijdens een medisch bezoek aan Sint Maarten besmet is geraakt. De tweede casus betreft een gevaccineerd persoon die vermoedelijk in Sint Maarten besmet is geraakt. De infecties lijken afzonderlijk van elkaar te hebben plaatsgevonden.

Op Sint Eustatius zijn er afgelopen week geen nieuwe SARS-CoV-2 infecties gemeld. Per 23 augustus zijn er ook geen actieve gevallen meer op het eiland.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.