Marine onderschept in paar dagen tijd 2.160 kilo cocaïne in Caribisch gebied

Willemstad – De Marine heeft vorige week bijgedragen aan de onderschepping van 2.160 kilo cocaïne in het Caribisch gebied. Dat gebeurde in een Amerikaans-geleid samenwerkingsverband dat zich richt op internationale drugsbestrijding. De vangst van de contrabande is pas vandaag bekend gemaakt.

Een van onderscheppingen was mogelijk na een tip van de Kustwacht Caribisch gebied. Die ontdekte een verdachte go-fast. De NH90 maritieme gevechtshelikopter, gestationeerd aan boord van het patrouilleschip Holland, ging erop af. Een scherpschutter van het Korps Mariniers schoot vervolgens de 3 buitenboordmotoren kapot. Dat was noodzakelijk nadat stopsignalen en waarschuwingsschoten niet het gewenste effect hadden. Eenmaal tot stoppen gebracht stapte een gecombineerd team van de US Coast Guard en het Korps Mariniers de go-gast op. Het team haalde de overboord gegooide drugsbalen uit zee. Het ging om meer dan 1.000 kilogram cocaïne.

Hierna was Zr.Ms. Holland betrokken bij een vangst van ongeveer 800 kilogram cocaïne. Ook deze drugs waren aan boord van een go-fast. Na te zijn getipt voer de Holland erheen. Het aan boord aanwezige United States Law Enforcement Detachment maakte van deze interceptie een succes en nam de cocaïne in beslag.

Enkele dagen later was het weer raak. Opnieuw zette het marineschip de boordhelikopter in om een go-fast tot stoppen te dwingen. Dat lukte na stopsignalen en waarschuwingsschoten. Er is vervolgens zo’n 360 kilo overboord gegooide cocaïne uit het water gehaald. Alle verdachten en de drugs zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht voor vervolging in de Verenigde Staten. De 3 vangsten zijn in 1 week gedaan. Er was nog een 4e van 1.325 kilo drugs, maar die is eerder al gemeld. Zr.Ms. Holland is inmiddels volop bezig met hulpverlening op Haïti. Het patrouilleschip stoomde 20 augustus op naar het door een aardbeving getroffen eiland.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.