Aruba presenteert nieuwe geschillenregeling

Kralendijk – De Staten van Aruba hebben een alternatief klaarliggen voor de eerder dit jaar door staatssecretaris Knops (BZK) ingetrokken geschillenregeling voor het Koninkrijk. De bewindsman nam dat besluit toen hem enkele dagen voor het slotdebat in de Eerste Kamer duidelijk was dat zijn voorstel geen draagvlak had in Curaçao, Aruba en Sint Maarten.

Statenvoorzitter Edgard Vrolijk van Aruba noemde in zijn toespraak bij de opening van het Interparlementair Koninkrijksoverleg de intrekking van het wetsvoorstel een “tegenslag”, maar wees erop dat de landen zich in 2010 in het Statuut ertoe hebben verplicht dat er een geschillenregeling komt. Vrolijk meldde dat Aruba inmiddels een eigen wetsontwerp heeft ontworpen dat wel voldoet aan de uitgangspunten die in 2015 door de vier parlementen zijn vastgelegd, maar eerst door minister Plasterk en later diens opvolger Knops werden genegeerd: geschillen moeten worden voorgelegd aan een onafhankelijk instituut waarvan de uitspraken bindend zijn. Vooral dat laatste is voor de Nederlandse regering onbespreekbaar.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.