RIVM: Situatie Cariben ‘zorgwekkend’

Den Haag – Het RIVM vindt de opmars van de Delta-variant in het Caribisch deel van het Koninkrijk zorgwekkend. Hieronder het vandaag door het RIVM gepubliceerde weekoverzicht:

De toename van het aantal (actieve) SARS-CoV-2-infecties legt een druk op de ziekenhuizen op de CAS-eilanden. In de week van 12-18 augustus 2021 kregen nog eens 1.501 mensen een positief SARS-CoV-2-testresultaat. Ongeveer 55% hiervan bevond zich op Aruba. De opkomst van de Delta-variant, die al enkele weken domineert op de CAS-eilanden en Bonaire, hoewel verwacht, is zorgwekkend. De volgende meest voorkomende variant is de B.1.621-variant, vaak gedetecteerd in Colombia, die momenteel goed is voor 13,3% van de geanalyseerde monsters op Bonaire.

Op Aruba kregen vorige week 663 mensen per 100.000 inwoners een positieve SARS-CoV-2-testuitslag, een kleine stijging ten opzichte van de week ervoor (631/100.000 op 11 augustus). Steeds meer kinderen onder de 18 jaar raken besmet met het virus. Het aantal ziekenhuisopnames neemt zorgwekkend snel toe: er zijn momenteel 70 ziekenhuisopnames, waarvan 2 op de gynaecologie/zwangerschapsafdeling, 9 op de IC op Aruba en 13 op de IC in Colombia. Op 11 augustus lagen er 40 mensen in het ziekenhuis met of vanwege COVID-19, bijna 43% minder. Cijfers over de ziekenhuisopnames tonen dat, sinds de start van de 4de golf, 82% van de ziekenhuisopnames, 87% van de IC opnames en 77% van de COVID-gerelateerde sterfte ongevaccineerden betroffen. Ook het aantal COVID-gerelateerde sterfgevallen stijgt met een zorgwekkend tempo. Afgelopen week zijn 8 mensen op het eiland overleden aan of met COVID-19. Een vergelijkbaar wekelijks sterftecijfer werd voor het laatst gezien in april 2021 (week 14). Het eiland heeft per 12 augustus de volksgezondheidsmaatregelen verscherpt. Het uitgaansleven en de bars zijn gesloten, het dragen van mondkapjes is verplicht in binnenruimtes en de scholen blijven tot 1 september gesloten.

Op Bonaire stijgt het aantal positieve SARS-CoV-2 testresultaten weer. Tussen 12 en 18 augustus kregen 112 mensen per 100.000 inwoners een positieve SARS-CoV-2-testuitslag, tegen 86/100.000 een week eerder. Het gaat daarbij vooral om lokaal opgelopen infecties. Ook het aandeel positieve testen was voor het eerst in drie weken weer hoger, van 1,0% naar 3,0%. Het aantal afgenomen testen is afgelopen week gedaald, mede door wijzigingen in het reisbeleid naar Nederland. De grote toename van het aantal positieve meldingen hangt onder meer samen met één cluster in de privésfeer. De maatregelen zijn per 13 augustus aangescherpt. Restaurants en bars zijn verplicht om middernacht te sluiten, bij evenementen, bruiloften en begrafenissen zijn maximaal 100 gasten toegestaan, er zijn maximaal 2 personen per huishouden toegestaan in winkels en supermarkten, en nachtclubs zijn gesloten. Het openbaar lichaam Bonaire heeft afgelopen week daarentegen wel de herstart van het cruisetoerisme op het eiland aangekondigd voor September 2021.

Op Curaçao kregen vorige week 255 mensen per 100.000 inwoners een positieve SARS-CoV-2-testuitslag, een kleine daling ten opzichte van een week eerder (303/100.000 op 11 augustus). Ruim 8% van de positief geteste personen betreffen import infecties, van wie 45% met een reisgeschiedenis uit Nederland. De ziekenhuisbezetting blijft zorgelijk. Momenteel zijn er 36 ziekenhuisopnames, waarvan 15 op de IC. De sprong in het aantal (actieve) infecties heeft de regering ertoe bewogen om vanaf 13 augustus voor een duur van drie weken opnieuw maatregelen op te leggen. De regering heeft de avondklok opnieuw ingesteld tussen 0.00 en 4.30 uur, en evenementen hebben nu een maximale capaciteit van 100 gasten. Vorige week overleden er 3 mensen op het eiland aan of met SARS-CoV-2. Dat is nog steeds een fractie van het aantal sterfgevallen dat begin april 2021 gemeld werd, toen er in één week 22 sterfgevallen werden geregistreerd (week 16).

Op Sint Maarten is het aantal SARS-CoV-2 infecties zorgwekkend. Vorige week kregen 361 mensen per 100.000 inwoners een positieve SARS-CoV-2-testuitslag, een kleine daling ten opzichte van een week eerder (385/100.000 op 11 augustus). Er zijn momenteel 18 COVID-19-gerelateerde ziekenhuisopnames aan de Nederlandse kant van het eiland, waarvan 7 op de IC. Dit is de hoogste ziekenhuisbezetting sinds het begin van de uitbraak in 2020. Vorige week overleden er 4 mensen aan of met COVID-19 aan de Nederlandse kant van het eiland; aan Franse zijde werd 1 nieuw overlijden gemeld. De incidentie aan de Franse kant van het eiland is verder gestegen (572/100.000 in week 32) vergeleken met een week eerder (538/100.000 in week 31). Dit blijkt het hoogst te zijn onder de 15-44-jarigen. Ook aan de Franse kant van het eiland wordt een verdere stijging van

het aantal ziekenhuisopnames gemeld: in week 32 werden 28 COVID-19-gerelateerde opnames geregistreerd, tegen 14 een week eerder. Recentere data is vooralsnog niet bekend. Aan de Nederlandse kant van het eiland blijft het verbod op sociale bijeenkomsten voorlopig van kracht. De sluitingstijd van 23.00 uur voor (nacht)clubs en (strand)bars is nog steeds geldig en wordt over twee weken geëvalueerd.

Op Saba is op 15 augustus één nieuwe SARS-CoV-2-infectie gemeld. Het gaat om een ongevaccineerde inwoner die na een medisch bezoek aan Sint Maarten milde klachten ontwikkelde en tijdens de quarantaineperiode positief testte. Vanaf 16 augustus geldt er een strenger reisbeleid omtrent de CAS-eilanden op het eiland. Alle inkomende reizigers moeten bij aankomst een negatief PCR-resultaat overleggen dat niet ouder is dan 72 uur en op dag 5 opnieuw testen. Niet-gevaccineerde mensen moeten 5 dagen in quarantaine. Op Sint Eustatius is op 16 augustus één nieuwe SARS-CoV-2 infectie gemeld. Dit betreft een vertraagde melding van een eerder bekende casus. Het eiland heeft per 13 augustus de maatregelen aangescherpt. De CASeilanden worden beschouwd als een risicogebied, het dragen van een mondkapje is verplicht voor medewerkers en bezoekers van openbare ruimtes en het spelen van livemuziek is niet meer toegestaan.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.