COLUMN – Wie helpt de formateur?

Hoewel de formatie zich al 5 maanden voortsleept als een hoogbejaarde slak en de uitkomst vaststaat (Rutte IV) wordt er vanuit Bonaire, Sint Eustatius en Saba volop meegeleefd. Dat maakt Kadushi op uit de overstelpende hoeveelheid reacties op de column van gisteren met daarin een hoofdstuk over Caribisch Nederland dat zo in het regeerakkoord kan worden geschoven. Naast bijval – waarvoor dank – kwamen veel lezers met aanvullingen in alle soorten en maten, van zinnig tot zwartgallig (“opheffen die eilanden”). Een respondent trok zijn voorstel om de eilandsraad van Bonaire naar 12 leden uit te breiden weer in “omdat het nu al niet lukt 9 geschikte kandidaten te vinden.”

Een kleine greep uit de rijke oogst:

– Maak van het Bopec-terrein een voor het publiek toegankelijk wetenschappelijk interactief (attractie)park rond het thema verduurzaming en klimaat.

– Verbod op direct aan zee bouwen en uitsterfbeleid voor huidige kustbebouwing.

– Dependance van het Rijksmuseum.

– 1 Kamerzetel reserveren voor vertegenwoordiger Caribisch Nederland.

– Sportcentrum ten behoeve van trainingskampen Nederlandse (en buitenlandse) topsporters.

– Invoeren vestigingsvoorwaarden om authenticiteit van Bonaire te behouden.

– Alle geiten achter hekken en wilde ezelpopulatie reguleren.

– Oprichten Jeugdeilandsraad met initiatiefrecht.

Er leven vast nog wel meer goede ideeen. Kadushi is graag bereid ze onder de aandacht van de formateur te brengen. Want dat valt vanuit de eilanden niet mee: ook al leven we in het digitale tijdperk, suggesties aan de formateur kunnen uitsluitend per post worden ingestuurd. Wetend dat die tussen Caribisch en Europees Nederland de snelheid van een trekschuit en de betrouwbaarheid van een verkiezingsbelofte heeft, zullen weinigen de moeite nemen.

Daarom deze uitnodiging: mail naar info@dossierkoninkrijksrelaties.nl wat volgens u in het regeerakkoord moet staan over de Caribische delen van het Koninkrijk (dus ook Curaçao, Aruba en Sint Maarten) en Kadushi zal alle suggesties bundelen en hoogstpersoonlijk bij de formateur bezorgen.

Kadushi is het buitenbeentje van DossierKoninkrijksrelaties.nl: een stekelige rubriek die soms wel eens ‘au’ kan doen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.