Curaçao, Aruba en Sint Maarten verscherpen Covid-maatregelen

Den Haag – De autoriteiten op Curaçao, Aruba en Sint Maarten hebben zich de kritiek van het RIVM aangetrokken. De organisatie waarschuwde vorige week dat de maatregelen die de landen genomen hadden tegen verdere verspreiding van Covid-19 onvoldoende waren om het virus onder controle te krijgen.

Alle drie landen hebben deze week de teugels aangehaald, maar het kost al gauw 10 tot 14 dagen voordat het effect merkbaar wordt. Intussen lopen de ziekenhuizen op Curaçao en Aruba tegen hun grenzen aan waardoor de reguliere zorg moet worden afgeschaald en extra personeel moet worden ingevlogen.

Op Bonaire waar het eilandelijk beleidsteam onder leiding van gezaghebber Rijna heel alert optreedt bij oplopende besmettingscijfers lijkt de situatie zodanig onder controle (slechts 12 actieve gevallen en geen ziekenhuisopnamen) dat er weer wat beperkingen zijn geschrapt. Ook qua vaccinatiegraad onderscheidt Bonaire zich in positieve zin van de buureilanden.

Weekoverzicht RIVM over de Cariben

Het aantal SARS-CoV-2 infecties en ziekenhuisopnames neemt sterk toe op alle eilanden. In de week van 5 tot en met 11 augustus 2021 kregen 1.552 personen op de Caribische eilanden een positieve SARS-CoV-2 testuitslag. Het merendeel hiervan was op Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Op Aruba kregen de afgelopen week 631 personen per 100.000 inwoners een positieve SARS-CoV-2 testuitslag, een forse stijging ten opzichte van de voorgaande week (434/100.000 op 5 augustus). Veel gevallen zijn terug te voeren op bars en restaurants. Ook wordt er actiever getest op het eiland, mede vanwege het internationale reisbeleid voor vertrekkende toeristen. Het inreisbeleid is verstrengd: Zo moeten alle reizigers uit een hoog risico land nu een negatieve testuitslag kunnen tonen, ongeacht de vaccinatiestatus. Uit de kiemsurveillance blijkt de Deltavariant het grootste aandeel te vertegenwoordigen in de ingestuurde monsters (97% in week 29). Er zijn momenteel 40 ziekenhuisopnames, waarvan 5 op de IC. Alle IC-opnames betreffen ongevaccineerde personen. Het aantal COVID-19 gerelateerde ziekenhuisopnames is nagenoeg verdubbeld in een week tijd. Op 5 augustus lagen er nog 21 personen opgenomen met of door COVID-19 klachten. De meest recente opnames betreffen personen die niet (volledig) zijn gevaccineerd (82% op 9 augustus). Afgelopen week zijn er 2 personen op het eiland overleden aan of met SARS-CoV-2. Het betroffen ongevaccineerde inwoners tussen de 50-60 jaar.

Op Bonaire kregen de afgelopen week 86 personen per 100.000 inwoners een positieve SARS-CoV-2 testuitslag, een verdubbeling ten opzichte van een week eerder (39/100.000 op 5 augustus). Het percentage positieven is deze week (0,9%) nagenoeg gelijk gebleven met voorgaande week (1,0%). Er is één nieuwe cluster gemeld in de werksetting. Ook op Bonaire is de Deltavariant dominant geworden, verantwoordelijk voor 100% van de gevallen in week 30. Dit berust echter op een klein aantal monsters (n=5).

Op Curaçao kregen afgelopen week 303 mensen per 100.000 inwoners een positieve SARS-CoV-2 testuitslag, een stijging ten opzichte van een week eerder (252/100.000 op 5 augustus). De Deltavariant is wederom dominant in week 30 (100% van de 21 geanalyseerde monsters). Er zijn momenteel 34 ziekenhuisopnames, waarvan 14 op de IC. Het aantal ziekenhuisopnames is verder gestegen in vergelijking met een week eerder: Op 5 augustus lagen er nog 23 personen opgenomen met of door COVID-19 klachten. Er is een toename zichtbaar in opnames onder de leeftijdsgroepen 40-64 en 65+ jarigen. De druk op de zorg neemt toe op het eiland. Het lokale ziekenhuis drukt, met het zicht op verdere toename van ziekenhuisopnames, hun zorgen uit over het gebrek aan zorgprofessionals en IC-capaciteit. De electieve zorg is afgeschaald en de COVID-zorg is opgeschaald. Van de 51 personen die tussen 22 juli en 9 augustus zijn opgenomen met of door COVID-19 waren slechts 2 personen volledig gevaccineerd. Rond 40% van de nieuwe meldingen betreffen infecties opgelopen tijdens sociale evenementen (zoals in (strand)clubs) of tijdens familiebijeenkomsten. De maatregelen zijn hierom verstrengd: Er is een maximum van 500 gasten toegestaan op evenementen en dansclubs in binnenruimtes worden gesloten. Er komt ook meer aandacht voor controle op testen voor toegang.

Op Sint Maarten is een zorgelijke toename in het aantal SARS-CoV-2 infecties zichtbaar. Op het eiland kregen afgelopen week 385 personen per 100.000 inwoners een positieve SARS-CoV-2 testuitslag, een sterke toename ten opzichte van een week eerder (210/100.000 op 5 augustus). Er zijn momenteel 18 COVID gerelateerde ziekenhuisopnames, waarvan 6 op de IC. Een aantal gevallen betreffen personen die wegens een andere reden zijn opgenomen maar tijdens hun opname SARS-CoV-2 hebben opgelopen ten gevolge van de uitbraak binnen het ziekenhuis. Ook meldt het eiland hun eerste ziekenhuisopname jonger dan 18 jaar. Het betreft een casus die aan sikkelcelanemie lijdt. De kiemsurveillance toont dat de Deltavariant in week 30 domineert op het eiland (100% van de 44 geanalyseerde monsters). De incidentie aan de Franse kant van het eiland is nagenoeg verdubbeld

(323/100.000 in week 30) ten opzichte van een week eerder (178/100.000 inwoners in week 29). Ook daar wordt een verdere stijging in het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Op de Franse kant van het eiland is voor de komende twee weken een avondklok ingevoerd. De Nederlandse kant heeft een sluitingstijd van 23.00 uur ingevoerd op de lokale uitgaansgelegenheden om verdere verspreiding te voorkomen.

Op Saba zijn sinds 3 augustus geen nieuwe SARS-CoV-2 infectie meer gemeld

Op Sint Eustatius zijn afgelopen week 3 nieuwe SARS-CoV-2 infecties gemeld. Het eerste geval betreft een Nederlandse journalist die naar Sint Eustatius is gereisd met een negatieve PCR test. Ondanks volledige vaccinatie met BionTech/Pfizer testte hij positief na contact met een positief geteste huisgenoot, waarbij hij na enkele dagen met milde klachten een ernstiger beloop ontwikkelde. De persoon is momenteel opgenomen te St Maarten. Zijn medereiziger, ook volledig gevaccineerd met BionTech/Pfizer, testte enkele dagen later positief met milde klachten. Nauwe contacten van het stel verblijven in quarantaine. Het derde geval betreft een ongevaccineerde inwoner van St Eustatius die retourneerde van een gezondheid gerelateerd bezoek aan het ziekenhuis op Sint Maarten. Deze persoon is aan het einde van de quarantaine periode positief getest en is vervolgens in isolatie geplaatst.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.