Bonaire zet gouden Kiran in het zonnetje

Scheveningen – Olympisch windsurfkampioen Kiran Badloe is vandaag mede namens de Bonairiaanse bevolking gefeliciteerd. Dat gebeurde bij het Olympic Festival op het Scheveningse strand waar directeur Miles Mercera van de Tourism Corporation Bonaire de gouden windsurfer een geheel verzorgde reis naar het eiland aanbood.

Badloe (26) groeide op in Almere waar hij na school vaak (voetballend) buiten te vinden was. 7 jaar was hij toen het gezin voor het werk van zijn vader in 2001 naar Bonaire verhuisde. Daar maakte hij kennis met de windsurfsport. “Omdat je alleen ’s morgens school hebt, had ik de hele middag om buiten te spelen. Ik heb een windsurfles genomen en was meteen verkocht.”

Geleende spullen

Elke dag haalde moeder Badloe Kiran en zijn zusje van school op om ze naar windsurfles bij Sorobon te brengen. Op de achterbank van de auto aten zij hun boterhammen op om zo snel mogelijk – met geleende spullen – het water op te gaan. “Mijn eerste wedstrijd was de Bonaire Regatta. Ik kon niet eens gijpen of overstag gaan. Ik leerde door veel naar de lokale surfhelden te kijken.”

Door te helpen het strand schoon te harken, spaarde hij zijn eigen surfboard en zeil bij elkaar. Inmiddels heeft hij drie wereldtitels, werd hij twee keer Europees kampioen en surfde hij afgelopen zaterdag in Tokio naar goud. Het enige startbewijs dat Nederland had, veroverde hij door zijn grote voorbeeld, trainingsmaatje en tweevoudig Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe in een rechtstreeks kwalificatieduel te verslaan.

Droom

“Als klein jongetje droomde ik ervan ooit de beste surfer van de wereld te worden. Een droom vraagt om een plan. Door hard te werken heeft dat jongetje dat altijd buiten speelde het hoogste gehaald”, aldus Kiran die in 2003 na de verhuizing terug naar Nederland erg heeft moeten wennen aan het koude water. “Ik heb heel wat douchemuntjes gebruikt om op te warmen.”

TCB-directeur Mercera sprak bij het overhandigen van de groot uitgevallen reischeque de hoop uit dat Badloe op weg naar de Spelen in Parijs vaker op Bonaire zal trainen. “Ik ben er sinds 2003 niet meer geweest, dus ik kijk er naar uit snel te komen. Ik heb alles aan Bonaire te danken”, aldus Kiran.

Kiran toont zijn gouden medaille aan enkele jonge fans (Foto©RenéZwart)
error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.