Oud-minister Sevinger voorlopig vrij man

Oranjestad – Oud-minister Benny Sevinger (AVP) is weer op vrije voeten. De rechter-commissaris heeft diens verzoek om zijn voorlopige hechtenis op te heffen gehonoreerd. Het Openbaar Ministerie heeft zich niet verzet omdat het strafrechtelijk onderzoek nagenoeg is afgerond.

Sevinger wordt ervan verdacht in zijn tijd als minister in de kabinetten Eman I en II (2009-2017) te hebben gesjoemeld met de uitgifte van overheidsterreinen. Hij werd op 26 mei aangehouden. Bij de verkiezingen van 25 juni haalde hij voldoende voorkeursstemmen om zijn Statenlidmaatschap te prolongeren, maar gouverneur Boekhoudt nodigde hem niet uit voor de beëdiging: als gedetineerde zou hij niet in staat zijn het parlementaire werk naar behoren te verrichten.

Of Sevinger binnenkort alsnog wordt beëdigd, is onduidelijk. Ook is niet bekend wanneer hij voor de rechter moet verschijnen. Anders dan in Nederland is het in de andere landen van het Koninkrijk niet ongebruikelijk dat politici die officieel verdacht worden van een misdrijf aanblijven.

Sevinger werd dinsdagmiddag om 16.00 uur vrijgelaten uit de KIA-gevangenis in San Nicolas. Hij werd luid toegejuicht door zijn aanhangers onder wie partijleider Mike Eman. De AVP houdt vol dat sprake is van politieke vervolging. De oud-minister verklaarde zo snel mogelijk beëdigd te willen worden. Ook kondigde hij aan binnenkort met informatie te komen waaruit zou blijken dat hij onschuldig is en het juist andere politici zijn die misstappen hebben begaan.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.