Reële groei BBP 0,1% in Curaçao en 3.4% in Sint Maarten

Willemstad/Philipsburg – De coronacrisis heeft de monetaire unie van Curaçao en Sint Maarten is zwaar getroffen. “Hoewel de twee landen er door strenge maatregelen vrij goed in zijn geslaagd de lokale verspreiding van het virus in te dammen, ging dit succes gepaard met hoge economische en sociale kosten”, aldus Richard Doornbosch, president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) in het jaarverslag van 2020.

Met name in het tweede kwartaal van 2020 kwam de economische activiteit in zowel Curaçao als Sint Maarten vrijwel tot stilstand doordat beide landen een grenssluiting doorvoerden van ongeveer drie maanden alsook een totale lockdown van rond de zes weken. “Ondanks de latere versoepeling van deze maatregelen bleef de economische activiteit, vooral in de toeristische sector, aanzienlijk beneden het niveau van vóór de crisis.

Het gevolg daarvan was een recorddaling van het reële BBP van 19,3% in Curaçao en 22,4% in Sint Maarten”, legt Doornbosch uit. Een analyse per sector laat zien dat zowel in Curaçao als in Sint Maarten de reële toegevoegde waarde in alle sectoren van de economie daalde. Volgens Doornbosch, was de krimp het meest uitgesproken in de sectoren industrie, restaurants en hotels, groot- en detailhandel, en transport, opslag en communicatie.

In de industriesector op Curaçao daalde de reële productie aanzienlijk als gevolg van een daling van de raffinageactiviteiten na de sluiting van de Isla-raffinaderij in december 2019 na afloop van het leasecontract met de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA. Daarnaast was er ook een daling in de scheepsreparatieactiviteiten.

In Sint Maarten was de krimp in de industriële sector het gevolg van een daling van de jachtreparatie en -serviceactiviteiten in overeenstemming met het lagere aantal jachten dat het eiland aandeed. De krimp in de horeca kwam vooral door de inperkingsmaatregelen die tijdens de pandemie zijn opgelegd.

Bovendien daalde de vraag naar internationale reisdiensten en kwam de cruisesector na het eerste kwartaal van 2020 volledig tot stilstand. Het aantal verblijfstoeristen, het aantal cruisetoeristen, het aantal overnachtingen en de bezettingsgraad van de hotels zijn dan ook aanzienlijk gedaald. In de sector groot- en detailhandel daalde de reële toegevoegde waarde aanzienlijk als gevolg van de daling van de binnenlandse vraag en de terugval van de toeristische bestedingen.

Het negatieve resultaat in de sector vervoer, opslag en communicatie weerspiegelde een daling van de activiteiten bij zowel de lucht- als de zeehaven. De activiteiten bij de luchthaven krompen als gevolg van een scherpe daling van het totale passagiersverkeer en het aantal commerciële landingen, terwijl de krimp in de haven in overeenstemming was met de daling in het aantal schepen dat de haven aandeed en minder containerbewegingen. Voor 2021 wordt een matig economisch herstel verwacht, met een reële bbp-groei van 0,1% voor Curaçao en 3,4% voor Sint Maarten.

Het marginale herstel in Curaçao wordt verklaard door de nieuwe lockdown van zes weken in de periode maart-mei. Verwacht wordt dat het herstel in 2022 zal versnellen met groeipercentages van 6,2% op Curaçao en 14,4% op Sint Maarten. “De weg naar economisch herstel is echter onzeker, aangezien die afhangt van hoe het virus zich ontwikkelt en de snelheid waarmee het vaccin wordt ingezet. Daarom is het belangrijk dat beide landen vorderingen blijven maken met hun vaccinatieprogramma’s om beter beschermd te zijn tegen het virus, zodat minder beperkingen noodzakelijk zijn en een sneller economisch herstel mogelijk is”, aldus Doornbosch.

De integrale tekst van het jaarverslag 2020 is te vinden op de website van de CBCS www.centralbank.cw onder het kopje Publications.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.