Bonaire

Economie Bonaire kan gebaat zijn met komst van ontwikkelingsbank

Kralendijk – De economie van Bonaire kan gebaat zijn met de oprichting van een ‘Bonaire Development Bank’ (BDB) naar voorbeeld van een regionale ontwikkelingsbank (ROM) zoals Europees Nederland die kent.

Op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is begin dit jaar een onderzoek gestart naar de haalbaarheid van een Bonairiaanse variant. Het onderzoek is uitgevoerd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (ROV)  in samenwerking met Mindful Enterprises B.V., een Bonairiaanse onderneming.

“Uit het onderzoek blijkt dat Bonaire baat zou hebben bij een strategisch transactieplatform dat een ’tweerichtingskanaal’ kan zijn voor het eiland naar de buitenwereld en voor de buitenwereld naar het eiland. Een dergelijke entiteit zou een privaat-publieke structuur hebben, voortbouwend op concepten die vergelijkbaar zijn met een regionale ontwikkelingsmaatschappij, waar innovatie, investeringen en internationale partnerschappen centraal staan”, aldus de RVO.

“Een potentiële ‘BDB’ zou bestaande oplossingen voor risicokapitaal en executiekracht verbinden met nieuwe vormen van blended finance. Dit zou zorgen voor extra financiering en meer uitvoeringscapaciteit voor economische ontwikkeling op Bonaire.” Op dit moment wordt er gewerkt aan het afronden van het onderzoeksrapport.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.