RIVM: Toename corona op Curaçao “alarmerend”

Den Haag – Alarmerend, zo noemt het RIVM de toename van het aantal coronabesmettingen op Curaçao. In het vandaag gepubliceerde weekoverzicht over het Caribisch deel van het Koninkrijk blijkt dat zich ook op andere eilanden (forse) stijgingen voordoen.

Weekoverzicht RIVM

Het aantal SARS-CoV-2 infecties stijgt op de CAS-BES eilanden. In de week van 15 tot en met 21 juli 2021 kregen 646 personen op de Caribische eilanden een positieve SARS-CoV-2 testuitslag, waarvan de meerderheid op Curaçao en Aruba. Het aantal ziekenhuisopnames op de eilanden is vooralsnog laag.

Op Aruba kregen de afgelopen week 58 personen per 100.000 inwoners een positieve SARS-CoV-2 testuitslag, een stijging ten opzichte van een week eerder (33/100.000 op 15 juli). Er zijn momenteel 4 ziekenhuisopnames, waarvan 2 op de COVID-IC. Kiemsurveillance toont in week 27 wederom gevallen van de deltavariant op het eiland (40%). Ook in de lokale kiemsurveillance zijn meerdere gevallen van de deltavariant gedetecteerd, wijzend op een stijging in de lokale transmissie van deze variant (32% in week 26).

Op Bonaire stijgt het aantal SARS-CoV-2 infecties. Afgelopen week kregen 108 personen per 100.000 inwoners een positieve SARS-CoV-2 testuitslag, een verdubbeling ten opzichte van een week eerder (56/100.000 op 12 juli). Het percentage positief geteste personen was afgelopen week 11%. Het eiland signaleert een toename in het aantal importgevallen uit Nederland. Daarnaast zijn er een aantal nieuwe clusters gemeld, waaronder op scholen en op de werkvloer. De alfavariant was tot voor kort dominant op het eiland (100% in week 26). Uit lokale kiemsurveillance, gebaseerd op PCR-technologie, is de deltavariant gedetecteerd op het eiland (88,2% uit 17 monsters in week 28).

Op Curaçao kregen 310 mensen per 100.000 inwoners een positieve SARS-CoV-2 testuitslag, een alarmerende toename ten opzichte van een week eerder (105/100.000 op 15 juli). De stijging in het aantal nieuwe infecties van de afgelopen dagen is te relateren aan meerdere clusters, waaronder een uitgaansgelegenheid, beachclubs, een studentenhuis en de marinebasis. In de afgelopen twee weken zijn bijna 50% van de besmettingen in de leeftijdsgroep 19-24 jaar. Dat is een verschuiving t.o.v. eerdere uitbraken; meer jongere personen raken nu besmet. Hiervan is het merendeel niet (volledig) gevaccineerd. Daarnaast is de deltavariant in week 26 gedetecteerd op het eiland. Ook dit eiland ziet een toename in het aantal import gevallen, met name onder reizigers uit Nederland en Cuba. Er is momenteel nog 1 ziekenhuisopname op de COVID-verpleegafdeling.

Op St Maarten kregen afgelopen week 63 personen per 100.000 inwoners een positieve SARS-CoV-2 testuitslag, een stijging ten opzichte van een week eerder (42/100.000 op 15 juli). Er zijn momenteel 2 ziekenhuisopnames, allen op de COVID-verpleegafdeling. Surveillance toont een lagere circulatie van de alfavariant op het eiland (28,6% week 27). Ook de deltavariant lijkt zich nu lokaal te verspreiden (71,4% week 27). De incidentie op het Franse kant van het eiland blijft relatief hoog (144/100.000 inwoners in week 27) en er is een nieuwe cluster op de Franse kant geregistreerd binnen de professionele omgeving.

Op Saba zijn sinds 11 mei 2021 geen actieve SARS-CoV-2 infecties meer gemeld. Op Sint-Eustatius zijn sinds 28 januari 2021 geen nieuwe personen met een positieve SARS-CoV-2 uitslag gemeld.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.