BIJ1 knikkert Quinsy Gario partij uit

Den Haag – Quinsy Gario, de uit Curaçao afkomstige kunstenaar/activist en de nummer 2 van BIJ1, is de partij uitgezet. Volgens een woordvoerder is hij geroyeerd vanwege signalen dat niet iedereen die binnen de partij met Gario te maken had “zich veilig voelde”.

Naar aanleiding daarvan is een advocatenkantoor opdracht gegeven onderzoek te doen. Van de uitkomsten is het bestuur zo geschrokken dat zonder toelichting het lidmaatschap van Gario is ingetrokken. Die is zelf niet over dat besluit geïnformeerd. Ook is hij nooit gehoord door de onderzoekers. Het bestuur zegt nog met Gario in gesprek te gaan en dat hij de mogelijkheid heeft bezwaar aan te tekenen tegen zijn verwijdering.

Tegenover Trouw heeft Gario verklaard dat de afgelopen tijd geprobeerd is zijn bestaan bij BIJ1 te bemoeilijken nadat hij “pestgedrag en machtsmisbruik” binnen de partij aan de kaak wilde stellen. Volgens een ingewijde gist het intern al langer rond de nummer 1 Sylvana Simons die geen tegenspraak duldt, zich omringt met “slippendragers” en moeite heeft met de “nogal autonome” Gario. Ook is er kritiek op de strategie van de partijleider die bij een deel van de achterban goed valt, maar politiek weinig effectief is tot nu toe.

Gario verwierf nationale bekendheid met zijn actie ‘Zwarte Piet is racisme’. Hij stond bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart tweede op de kandidatenlijst. De partij haalde nipt één zetel. Bij vervanging van Simons komt Gario als eerste in aanmerking. Dat hij de partij is uitgezet, verandert daar niets aan. BIJ1 profileert zich als partij van de verbinding.

Bericht delen
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Advertentie

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.