COLUMN – Zuurpruimen

Bonaire moet zich minder afhankelijk maken van import door meer zelf aan land- en tuinbouw te doen. De onder leiding van Maurice Adriaens opgebloeide dienst LVV is volop aan het uitproberen welke groenten en fruitsoorten het beste gedijen op het eiland. Van een soort staat dat al vast, maar daar zijn er dan weer te veel van: zuurpruimen.

Kadushi zal niet beweren dat Bonaire het paradijselijkste stukje Nederland is, want dat is Saba. Maar Bonaire is als ‘zonnigste gemeente’ een goede tweede. Van de vliegtuigtrap loop je zo een tot leven gewekte vakantiebrochure binnen: de zon, het verkoelende briesje, de onwaarschijnlijk blauwe zee, het levendige Kralendijk met zijn gezellige terrasjes en uitstekende restaurants, de natuur, rust en ruimte…

Natuurlijk, de medaille heeft ook een heel wat minder glanzende kant: de armoede, de lange wachtlijst voor een betaalbare huurwoning, het huiselijk geweld, de beperkte voorzieningen op het gebied van jeugd- en ouderenzorg, de extreem hoge prijzen in de supermarkt, de slechte wegen, de geiten en de ezels die de natuur opvreten…

En ja: het is waar dat het Bestuurscollege niet overloopt van daadkracht, overheidsdiensten niet vooruit te branden zijn, de eilandsraad tussen de vorige en de volgende verkiezing in diepe winterslaap verkeert en Den Haag er maar niet in slaagt de Caribische werkelijkheid te doorgronden. Wie – zelfs met twee banen – de maand niet kan rondkomen, met drie generaties onder een lekkend dak woont, de kinderen zonder ontbijt naar school moet laten gaan of vanwege alweer een tariefsverhoging noodgedwongen de koelkast heeft uitgezet, heeft redenen te over om te klagen.

Gek genoeg zijn het echter juist meestal types met een dikke portemonnee die – vanaf hun porche met uitzicht op de menshoge (want privacy!) muur die de tuin omsluit – via social media steen en been klagen over wat er – in hun ogen – allemaal mis is. Het is nooit goed of het deugt niet, ook als het wel goed is en wel deugt. Komt hun hoge zuurgraad voort uit verveling of spelen de Hollandse genen op?

Nu zult u zeggen: Die Kadushi is dan vast en zeker ook een makamba, want die kan er ook wat van. Dat is zo, maar die zal het niet in zijn kaaskop halen om – als hij ooit nog eens het voorrecht mag genieten op Bonaire te wonen – de gastvrijheid van de Bonairiaanse gemeenschap te misbruiken door stemmingmakende commentaren te posten. Daar wordt het eiland echt niet beter van.

Kadushi is het buitenbeentje van DossierKoninkrijksrelaties.nl: een stekelige rubriek die soms wel eens ‘au’ kan doen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.