Sabanen moeten meer wandelen

Den Haag – Sabanen moeten meer wandelen. Dat is een van de aanbevelingen die het project ‘Nederland na de crisis’ heeft opgeleverd. In opdracht van de Rijksoverheid hebben honderden vertegenwoordigers van overheden, bedrijven, de wetenschap en burgers aan ruim 80 dialoogtafels ideeën besproken om te leren van de coronatijd. Saba is het enige eiland in de Cariben waarover input is geleverd. In het eindverslag is het volgende te lezen:

Wandelen op het eiland Saba

Het derde vraagstuk dat werd ingebracht speelt zich af in Caribisch Nederland: op het eiland Saba. Saba is een tropisch eiland met ongeveer 1800 inwoners, ook wel Sabanen genoemd. Van de autochtone bevolking is een aanzienlijk deel een nakomeling van Zeeuwse kolonisten, Schotse en Ierse zeerovers en Afrikaanse slaven.

De economie op het tropische eiland draait voornamelijk op inkomsten gegenereerd door toerisme, visserij en studenten. De coronacrisis heeft wereldwijd het belang van een goede gezondheid zichtbaarder gemaakt, ook op Saba. Door de lockdown zijn inwoners meer gaan wandelen, maar dit neemt nu weer af doordat 90% van de inwoners gevaccineerd is en het ‘normale leven’ langzaam terugkeert.

Saba heeft prachtige wandelpaden verspreid over het hele eiland, maar de paden zijn steil en watervoorzieningen of restaurants onderweg ontbreken. En hoewel veel bezoekers onder de indruk zijn van de schoonheid van het eiland, zijn veel inwoners zich niet (meer) zo bewust daarvan. Bovendien is het lastig om projecten met een lange termijn focus op te zetten omdat de mensen die echt een verschil willen en kunnen maken zich vaak maar kort op het eiland settelen.

Hoe kan Saba de lokale bevolking uitnodigen om meer te wandelen en hierbij ook het bedrijfsleven betrekken? En hoe kan men de liefde voor de lokale natuur en verbinding met het eiland meer aanwakkeren? Al pratend ontstonden veel nieuwe ideeën hiervoor.

Lees hier meer over het project

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.