Wever-Croes formateur Wever-Croes II

Oranjestad – Zo stroperig als de formatie in Nederland verloopt, zo vlot gaat het op Aruba. Demissionair minister-president/MEP-leider Evelyn Wever-Croes is door gouverneur Alfonso Boekhoudt aangewezen als formateur. Donderdag tekenden MEP en RAIZ een bereidwilligheidsverklaring om een coalitie te vormen. De verwachting is dat medio augustus het Kabinet Wever-Croes II kan wordt beëdigd.

De gouverneur heeft Wever-Croes verzocht “een stabiel kabinet te vormen dat het vertrouwen geniet van de Statenfracties van MEP en RAIZ en dat bestaat uit personen die bereid en in staat zijn tot een gezamenlijk beleid te komen dat gericht is op het financieel en sociaaleconomisch herstel van Aruba, in het bijzonder op de verdere invulling en uitvoering van het Landspakket”, aldus een verklaring van het Kabinet van de Gouverneur. 

“Onderdeel van de formatieopdracht is het opstellen van een regeerakkoord op hoofdlijnen tussen de MEP en RAIZ en een portefeuilleverdeling binnen het nieuwe kabinet. Tot slot dient de geschiktheid van de kandidaten voor het ambt van minister en van gevolmachtigd minister vooraf getoetst te worden aan de hand van de bij landsbesluit van 9 september 2013 genoemde procedures. Op uiterlijk 9 augustus dient de formateur schriftelijk te rapporteren aan gouverneur Boekhoudt over haar bevindingen. In de tussentijd zal de formateur de gouverneur mondeling of zo nodig schriftelijk informeren over de voortgang in de uitvoering van de formatieopdracht.”

Met 9 van de 21 zetels heeft de MEP een coalitiegenoot nodig. De verwachting dat de 3 kleine nieuwkomers gezamenlijk zouden optrekken om de MEP en de AVP (7 zetels) tegen elkaar uit te spelen, werd al snel achterhaald doordat RAIZ een akkoord sloot met Wever-Croes. Of zij met de krapst mogelijke meerderheid in de Staten een stabiele regeerperiode tegemoet gaan, is de vraag. Temeer daar er maar heel weinig ruimte is voor eigen wensen: het is het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling dat de komende jaren de dienst uitmaakt.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.