Aruba

Gouverneur Aruba weigert AVP-prominent Sevinger te beëdigen zolang die achter de tralies zit

Oranjestad – De in voorarrest zittende politicus Benny Sevinger wordt pas beëdigd tot Statenlid als hij weer op vrije voeten is. Gouverneur Alfonso Boekhoudt heeft besloten hem niet op te roepen voor de beëdiging die vandaag om 10.00 uur lokale tijd plaatsvindt.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Sevinger ervan in zijn tijd als minister in de kabinetten Eman I en II (2009-2017) te hebben gesjoemeld met de uitgifte van overheidsterreinen. Hij zit sinds 26 mei in voorarrest in het Korrektie Instituut Aruba (KIA). Zijn verzoek het voorarrest te schorsen is tot in hoger beroep afgewezen. De AVP-prominent is sinds 2017 Statenlid en werd bij de verkiezingen van 25 juni op basis van voorkeursstemmen herkozen.

Geboeid?

De vraag die Aruba de afgelopen dagen bezighield, was of Sevinger geboeid in de Statenzaal zou verschijnen. Het OM had al laten weten bereid te zijn het transport naar het parlementsgebouw en weer terug naar het KIA te regelen. Nadat gisteren de geloofsbrieven van alle 21 gekozen Statenleden waren goedgekeurd, maakte gouverneur Boekhoudt bekend Sevinger voorlopig niet te zullen beëdigen.

“Vandaag hebben 20 Statenleden een schriftelijke oproep van de Gouverneur ontvangen om morgen om 10.00 uur de eed af te leggen. Eén Statenlid is nog niet door de Gouverneur opgeroepen om de eed af te leggen. Dit Statenlid zit momenteel in voorlopige hechtenis in het Korrektie Instituut Aruba (KIA), waardoor hij op dit moment geen invulling kan geven aan zijn ambt als Statenlid. Nadat het Statenlid hiertoe wel in staat is, zal de Gouverneur hem oproepen om de eed af te leggen. Dit Statenlid is hiervan vandaag schriftelijk op de hoogte gesteld door de Gouverneur”, aldus een schriftelijke verklaring van het Kabinet van de Gouverneur.

Politiek proces

De AVP van oud-premier Mike Eman vindt dat er sprake is van een politiek ingegeven proces tegen Sevinger. De partij legt zich bovendien niet neer bij de verkiezingsnederlaag. Een eerste poging om via de rechter hertelling van de stemmen af te dwingen mislukte, maar later deze maand volgt een nieuwe rechtszaak.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.