Europese Commissie kiest Bonaire als locatie voor Galileo Sensor Station

Kralendijk – De Europese Commissie heeft Bonaire aangewezen als locatie voor de plaatsing van een zogeheten sensorstation ten behoeve van het wereldwijde Galileo satellietnavigatiesysteem. Minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) zal woensdag als zij op werkbezoek is het startsein geven voor de bouw.

Bonaire was een van de kandidaat-locaties in het Caribisch gebied. Een surveyteam van het Europese Galileo-programma heeft vorig jaar onder begeleiding van het ministerie van IenW een oriënterend bezoek aan het eiland gebracht. Het Bestuurscollege heeft zich destijds bereid verklaard tot medewerking, onder de voorwaarde dat andere eilandelijke ontwikkelingen niet worden gehinderd.

Het project zal indirecte werkgelegenheid opleveren, zowel in de ontwikkelingsfase (waaronder bouwwerkzaamheden) als wanneer het grondstation eenmaal operationeel is. Daarbij zal het vooral gaan om toeleveranciers. Het werk zelf vereist specifieke hoogwaardige technologische kennis. Daarvoor zal een (beperkt) aantal experts uit het buitenland worden gerekruteerd.

Minister Van Nieuwenhuizen bezoekt ABC-eilanden

Minister Van Nieuwenhuizen (Foto Nia Palli).

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat brengt van 12 tot en met 15 juli een werkbezoek aan Curaçao, Bonaire en Aruba. Op 12 juli start het werkbezoek op Curaçao, waar zij een ontmoeting heeft met de Gouverneur H.E. mw. Lucille George-Wout en de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke planning Charles Cooper. Tevens is er een kennismaking met DC-ANSP die o.a. zorgt voor de luchtverkeersleiding boven Bonaire en Curaçao. Als laatste brengt de minister een bezoek aan de luchthaven Hato.

In de loop van12 juli komt de minister aan op Bonaire, waar zij onder andere een ontmoeting heeft met het Bestuurscollege en de wnd. Rijksvertegenwoordiger. De minister brengt op 13 juli een bezoek aan de luchthaven, waar zij wordt rondgeleid door de directeur BIA, Jaap Engel en gedeputeerde Hennyson Thielman.

Op 14 juli geeft Van Nieuwenhuizen het startsein voor de aanleg van het Galileo Sensor Station voor het Europese wereldwijde satelliet navigatiesysteem Galileo. De Europese Commissie heeft in het Caribisch gebied gekozen voor Bonaire als locatie voor de plaatsing van dit station. Verder staat een rondrit over het eiland op het programma en een bezoek aan WEB, de haven en  Selibon.

Het werkbezoek wordt afgesloten op Aruba, waar Van Nieuwenhuizen onder meer een ontmoeting heeft met de Minister van Transport, Communicatie en Primaire Sector, dhr. Crispin V.J. Romero.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.