Onderzoek naar vaccintwijfelaars in Caribisch deel van het Koninkrijk

Den Haag – Er komt onderzoek in de Caribische delen van het Koninkrijk naar vaccintwijfelaars en vaccinweigeraars en wat hen ervan weerhoudt zich te laten vaccineren. Daarvan maakt staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) melding van in een brief aan de Tweede Kamer. “Op die manier kan duidelijk worden waar nog ruimte is om mensen te overtuigen en welke communicatiestrategie daarvoor kan worden ingezet. VWS zal de (ei)landen ondersteunen met de opzet, uitvoering en interpretatie van dit onderzoek”, aldus de bewindsman.

Op Sint Eustatius waar slechts zo’n 40% van de inwoners tenminste een eerste prik heeft gehad wordt gepeild hoe groot de belangstelling is voor het Janssen-vaccin waarvan met een dosis kan worden volstaan. Gehoopt wordt dat dit de drempel verlaagt. Als de interesse groot genoeg is, zal VWS Janssen-vaccins sturen.

Blokhuis heeft het RIVM gevraagd een risico-analyse te maken voor de eilanden. Daaruit blijkt dat het versoepelen van de inreisbeperkingen en andere voorzorgsmaatregelen vrijwel zeker tot nieuwe corona-uitbraken zal leiden. “Ik adviseer om, ondanks de druk van de toeristische sector, een aantal beperkende (hygiëne)maatregelen, zoals het beperken van maximale groepsgrootte, mondkapjesgebruik en de openingstijden van uitgaansgelegenheden, in stand te houden, omdat het geheel loslaten van deze maatregelen ondanks de vaccinaties in de nazomer onvermijdelijk tot een forse stijging van de incidenties zal gaan leiden”, aldus RIVM-baas Jaap van Dissel.

Lees hier de gehele risico-analyse

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.