Primeur in het Koninkrijk: Parlementariër mag cel verlaten om te worden beëdigd

Oranjestad – Het is voor zo ver na te gaan niet eerder in de parlementaire geschiedenis van het Koninkrijk voorgekomen dat een volksvertegenwoordiger even de gevangenis mag verlaten om te worden beëdigd. Aruba heeft de primeur.

Woensdag worden in Oranjestad de nieuwe Statenleden beëdigd. Eén van de gekozenen, AVP-prominent Benny Sevinger, zit sinds 26 mei in voorarrest op verdenking van gesjoemel met overheidsterreinen in de tijd dat hij minister was in de kabinet Eman I en II (2009-2017). Bij de verkiezingen van 25 juni kreeg hij 1.614 voorkeursstemmen, voldoende om zijn lidmaatschap van de Staten te prolongeren.

Sevinger heeft nog geprobeerd voor de beëdiging op vrije voeten te komen, maar het Hof wees in hoger beroep zijn verzoek af. Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels laten weten bereid te zijn het transport van het Korrektie Instituut Aruba naar het parlementsgebouw en weer terug te faciliteren.

Demissionair minister-president Evelyn Wever-Croes noemt het een schande voor Aruba dat een achter de tralies zittende politicus toetreedt tot de Staten. Zij pleit er voor de grondwet te wijzigen om dit in de toekomst onmogelijk te maken. De partij van Sevinger, de AVP, vindt dat sprake is van ‘politieke vervolging’.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.