Rafaela lanceert Friendship Group ten behoeve van de landen gebieden overzee

Brussel – Europarlementariër Samira Rafaela (D66) heeft samen met haar Franse collega Stéphane Bijoux de Friendship Group voor de belangen van alle Landen en Gebieden Overzee van de EU gelanceerd.

De Europese Unie heeft 13 Landen en Gebieden Overzee (LGOs) die verspreid zijn over de hele wereld. Deze eilanden hebben speciale betrekkingen met een van de EU-lidstaten: Nederland, Denemarken of Frankrijk. Daarom zijn ze automatisch ook verbonden aan de EU.

“Hemelsbreed zijn de LGOs ver verwijderd van het Europese continent. Toch zijn we allemaal verenigd in dezelfde Europese Unie. Alle burgers van de LGOs zijn dan ook EU-burgers. Voor mij persoonlijk is de relatie met de Nederlandse LGOs heel belangrijk. Zij moeten goed gerepresenteerd worden op Europees niveau. Samen zetten Stéphane en ik ons in om op Europees niveau de positie van de LGOs te versterken, en om de Europese programma’s onder de aandacht te brengen. Daarom hebben we de Friendship Group opgericht”, aldus Rafaela.

“Om de relatie tussen de EU en de LGOs te verbeteren moeten we actief met de eilanden, autonome landen en bewoners in gesprek. We moeten luisteren naar hun zorgen wanneer ze de EU benaderen, eventuele obstakels wegnemen en de mogelijkheden die ze zien voor een sterkere relatie, goed benutten. Het is belangrijk om hier ook de jeugd te betrekken. Zij zijn de toekomst!”

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.