Regeringspartij MEP wint verkiezingen Aruba

Oranjestad – Regeringspartij MEP van minister-president Evelyn Wever-Croes is de winnaar van de Statenverkiezingen. De partij heeft net als in 2017 9 van de 21 zetels bemachtigd. De AVP zakte terug van 9 naar 7 zetels. Om half drie ’s nachts lokale tijd claimde een uitgelaten Wever-Croes in een toespraak voor de partijleden de overwinning.

POR en RED die in 2017 het kabinet Wever-Croes in het zadel hielpen, keren niet terug in de Staten. Drie partijen maken hun debuut: MAS (van oud-minister Marisol Lopez-Tromp) en RAIZ met elk 2 zetels en Accion met 1. De opkomst onder de 70.000 stemgerechtigden lag ruim boven de 80%.

De MEP lijkt door de Arubaanse kiezer te zijn beloond voor het akkoord dat Wever-Croes met Nederland heeft gesloten om Aruba door de coronacrisis te helpen. Het verlies van AVP van oud-premier Mike Eman komt niet onverwacht. De partij (in 2013 nog goed voor 13 zetels) wordt geplaagd door corruptieschandalen waarbij voormalige ministers betrokken zijn.

MEP en AVP sluiten uit met elkaar in zee te gaan. De MEP heeft aan MAS of RAIZ genoeg om een meerderheidscoalitie te vormen, de AVP heeft daarvoor alle drie nieuwkomers nodig. De nieuwe regering zal overigens weinig ruimte voor eigen beleid hebben: het is Nederland dat via het Caribisch Orgaan Hervorming en Ontwikkeling de komende jaren de regie voert.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.