Internationale onderzoekers: beperk volmachtstemmen op BES-eilanden

Den Haag – Onderzoekers van de International Foundation for Electoral Systems dringen erop aan snel beperkingen te stellen aan de het stemmen per volmacht in Caribisch Nederland. Zij achten het risico op misbruik te groot.

Op verzoek van het ministerie van BZK heeft de  International Foundation for Electoral Systems de gang van zaken rond de eilandsraadsverkiezingen van oktober op Sint Eustatius geanalyseerd. De onderzoekers komen met een groot aantal aanbevelingen die voor heel Caribisch Nederland van toepassing zijn.

Het stemmen per volmacht op de BES-eilanden staat al geruime tijd ter discussie. Alle lokale politieke partijen willen er vanaf. Ook de Nederlandse Kiesraad heeft de regering aangeraden het systeem aan te passen. Minister van BZK Ollongren heeft herhaaldelijk aangekondigd met nieuwe regels te komen, maar lijkt daar geen haast mee te maken.

Lees hier het gehele rapport

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.