Al 2.200 banen op eilanden gecreëerd dankzij kredieten van Qredits

Almelo – Qredits heeft sinds haar start zes jaar geleden in het Caribisch deel van het Koninkrijk 1.125 ondernemers op de eilanden van financiering voorzien voor een bedrag van in totaal 25 miljoen dollar. Daarmee zijn bijna 2.200 banen gecreëerd, zo blijkt uit een door SEO Economisch Onderzoek opgesteld Social Impact Report.  

De sociale kredietverstrekker Qredits is sinds 2015 actief op Bonaire en later op Curaçao (2018), Aruba (2017), Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius (2017). Het SEO-onderzoek maakt duidelijk dat 75% van de betrokken ondernemers niet had kunnen starten met hun bedrijf zonder de steun van Qredits.

Banenmotor

“Het wordt vaak gezegd: het MKB is de banenmotor van de economie. Daarom is het ook zo belangrijk voor een vitale economie om startende bedrijven te stimuleren en te ondersteunen. Daarbij speelt toegang tot financiering én begeleiding voor starters een grote rol. Dit is precies de reden dat Qredits in Nederland in 2009 is gestart. En sinds 2015 ook actief is met Microfinanciering op alle eilanden in Koninkrijk”, aldus algemeen directeur Elwin Groenevelt.

Op Bonaire zijn 800 nieuwe banen toe te schrijven aan door Qredits gefinancierde bedrijven, op Curaçao 355, op Aruba 400 en op Sint Maarten 640. In Nederland zijn dat er overigens zelfs 36.000. De microkredieten stellen ondernemers niet alleen in de gelegenheid te starten, maar ook door te groeien waarvoor zij personeel nodig hebben.

Besparingen

“Een mooi resultaat dat jaarlijks verder doorgroeit en een bewijs dat startende bedrijven de banenmotor zijn voor de economie. Uit het onderzoek op de eilanden blijkt ook dat tussen 30% en 45% van de gefinancierde ondernemers niet meer afhankelijk is van een uitkering maar financieel onafhankelijk zijn door inkomsten uit de eigen onderneming. Deze financiële onafhankelijkheid zorgt er voor dat de activiteiten van Qredits leiden tot forse besparen op overheidsuitkeringen: in totaal inmiddels al 850,000 dollar. En dat zorgt weer voor maatschappelijke baten voor elk eiland.”

Groenevelt: “Qredits is een sociale kredietverstrekker. Een sociale onderneming in de financiële sector is uniek in Nederland en op de Caribische eilanden. De sociale missie van Qredits uit zich op heel veel verschillende terreinen. Zo is Qredits veel flexibeler bij de kredietbeoordeling dan andere  – commerciële – kredietverstrekkers. Bijvoorbeeld voor starters, ondernemers met een schuldverleden of een uitkering en de qua omvang kleinere leningen. En Qredits biedt haar klanten een variëteit aan trainingen en coaching. Allemaal om ondernemers sterker, weerbaarder en succesvoller te maken.”

Lees hier het gehele rapport

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.