Nieuwe tranche liquiditeitssteun Aruba; Curaçao en Sint Maarten in de wachtkamer

Den Haag – Aruba kan rekenen op 181 miljoen gulden aan liquiditeitssteun om het derde kwartaal door te komen. Curaçao en Sint Maarten hebben nog niet aan de voorwaarden voldaan die aan de zesde tranche verbonden zijn.

De Rijksministerraad heeft staatssecretaris Knops (BZK) het mandaat gegeven om alsnog 168 miljoen naar Willemstad en 48 miljoen naar Philipsburg over te maken zodra de regeringen daar wel aan de voorwaarden hebben voldaan. Het Antilliaans Dagblad bericht dat het door Curaçao benodigde bedrag niet in één keer zal worden uitbetaald, maar in termijnen. Dat duidt erop dat Knops niet verwacht dat het kabinet Pisas op korte termijn aan alle voorwaarden weet te voldoen. Door deelbetalingen te doen houdt Nederland de druk hoog.

De net aangetreden regering van Curaçao had gehoopt dat Den Haag al wel tot uitbetaling zou overgaan in ruil voor de belofte dat de komende maanden invulling wordt gegeven aan de voorwaarden. De RMR lijkt gekozen te hebben voor een ‘gulden middenweg’.

Gevolmachtigde minister Carlson Manuel maakte vrijdag zijn debuut in de Trêveszaal. Hij had de bijeenkomst als “leuk” ervaren, zo verklaarde hij na afloop.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.