Over de luiaard op Curaçao, de armadillo op Bonaire en de reuzenrat op Sint Maarten

Willemstad – Curaçao is ooit het domicilie geweest van luiaards, op Bonaire kwam de armadillo voor en op Sint Maarten heeft in vroeger tijden een reuzenrat geleefd. Dat staat te lezen in de nieuwe editie van het handboek Evolution of Island Mammals.

Op eilanden leven andere zoogdiersoorten dan op het vasteland. Dat komt door hun isolatie gedurende honderdduizenden of miljoenen jaren. Bovendien ontbreken warmbloedige landroofdieren en is de hoeveelheid voedsel beperkt. Aan de grote en kleine Antillen is een apart hoofdstuk gewijd.

Over het Caribisch deel van het Koninkrijk staat te lezen dat in het Pleistoceen er in ieder geval een rijstrat, een kleine muis en een armadillo op Bonaire leefden. Curaçao herbergde een luiaard, een paar soorten middelgrote rijstratten en een reuzenrat. Ook op Sint Maarten leefde een reuzenrat. Net als op de meeste eilanden, zijn deze endemische zoogdieren daar nu uitgestorven; sommige pas in de twintigste eeuw.

Lees hier meer

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.