Gezaghebber Rijna: “Bonaire is geen reservaat”

Kralendijk – “Wij zijn geen reservaat!” Onder die titel lucht gezaghebber Edison Rijna zijn hart over het verwijt dat het Eilandbestuur onlangs werd gemaakt “ecocide te plegen”.

“Waarom? Omdat wij de aanvoer van goederen waaronder eerste levensbehoeften zoals groente, fruit, zuivel, vlees, thee, koffie, medicijnen, kleding, wc-papier etc. etc. willen zekerstellen door een kleinschalige containerhaven te ontwikkelen? Dat is nodig omdat de bestaande haven te klein is geworden en er onveilige situaties kunnen ontstaan”, zo reageert Rijna in het voorwoord de jongste editie van het magazine Bon Bini Bonaire.

Ophef

“Het plan verkeert nog in de studiefase, maar nu al is er tot in de Tweede Kamer ophef over, want wij zouden “koraal vernietigen”. Laat ik duidelijk zijn: voordat er een spade de grond ingaat, stellen onafhankelijke experts een Milieueffectrapportage op. Daarnaast houden wij ons vanzelfsprekend aan zowel lokale als nationale wet- en regelgeving en de internationale verdragen die van toepassing zijn.”

De gezaghebber gaat ook in op de commotie die het plan van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat veroorzaakte om twee brandstofterminals van eveneens bescheiden omvang op Bonaire te bouwen. Ze dienen ter vervanging van de huidige, niet veilige noodvoorziening om olie aan land te brengen die nodig is voor de productie van elektriciteit en drinkwater en voor benzine en kerosine.

Paplepel

“Was het maar waar dat we morgen afscheid konden nemen van fossiele brandstoffen. Bonaire wil niets liever dan zo snel mogelijk de transitie maken naar een circulaire economie, volledig draaiend op duurzame energiebronnen. Dat is het ultieme doel van ons Blue Destination-concept. De liefde voor de natuur is de Bonairiaan met de paplepel ingegoten. We leven al eeuwen in harmonie met de natuur.”

“Maar we zijn geen reservaat waar we moeten leven als de eerste bewoners rond het jaar 1.000 voor Christus. Dat is om natuur en milieu te beschermen ook helemaal niet nodig. Bonaire heeft al heel lang geleden – ver voordat het in Nederland nog kon gebeuren dat Amelisweerd (een waardevol natuurgebied; red) door de A27 werd doorkliefd – welbewust gekozen voor ontwikkeling met behoud van natuur en cultuur. Daar slagen we – ondanks schaarse middelen – steeds beter in”, aldus Rijna die voor de bewijsvoering verwijst naar de inhoud van de nieuwe editie van Bon Bini Bonaire.

Haagse regels

“We voeren dit jaar een verbod in op wegwerpplastic, nemen maatregelen om de unieke Sabalpalm voor uitsterven te behoeden, bevorderen het lokaal produceren van groente, fruit en vlees en verduurzamen de visserij, stimuleren elektrisch vervoer en benutten gezuiverd afvalwater om een vogelparadijs te creëren. Hoezo ecocide? Natuurlijk: het kan altijd beter.”

De gezaghebber kaatst de bal terug richting politiek Den Haag: “Ons water- en energiebedrijf WEB heeft een plan klaarliggen om het aandeel zonne- en windenergie van nu 35 procent flink op te voeren, maar loopt tegen de regel aan dat gunstige kredietfaciliteiten wel voor (buitenlandse) energiereuzen in Europees Nederland toegankelijk zijn, maar niet voor de bijzondere gemeenten van Caribisch Nederland.”

“Wij willen”

Rijna roept Den Haag op minder over Bonaire en meer met Bonaire te spreken. “Want met support van het Rijk kan Bonaire de weg naar een klimaatneutrale samenleving veel sneller afleggen. Wij willen!”

Lees hier de nieuwe Bon Bini Bonaire

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.